Prețul energiei electrice de pe bursă atinge un record de 2.673 lei pe MWh

Redacția mart. 7, 2022 0 comentarii
contor, energie electrica, curent

Preţul energiei electrice pe bursa românească de specialitate OPCOM, cu livrare marţi, are o medie-record de 2.673 lei pe MWh, potrivit datelor operatorului bursier, analizate de Agerpres.

Preţul depăşeşte 3.000 de lei în şase intervale orare, cel mai mare nivel, de 3.286 lei, fiind pentru energia cu livrare între orele 19:00 şi 20:00.

Situaţia este similară pe pieţele europene cu preţul principalelor mărfuri. Preţul gazelor naturale a atins luni dimineaţa un nou maxim istoric pe piaţa europeană, după ce SUA au anunţat că ar putea impune restricţii pentru importurile de petrol rusesc, o deciziei care ar crea noi îngrijorări pe pieţele de materii prime, transmite Bloomberg.

La hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile au crescut luni cu 79% până la un nou record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră. Avansul de luni reprezintă o continuare a unei tendinţe de apreciere care a făcut ca preţurile să se dubleze pe parcursul săptămânii trecute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile internaţionale care vizează Rusia au dat peste cap pieţele de materii prime din toată lumea. Cotaţia barilului de ţiţei a trecut de 139 de dolari la bursa de la Londra iar aluminiul şi cuprul au atins şi ele noi maxime istorice.

În prezent, exporturile de gaze din Rusia, ţară care este responsabilă pentru 40% din importurile europene, nu sunt vizate de sancţiuni. Situaţia livrărilor rămâne stabilă, grupul rus Gazprom anunţând luni că livrările prin Ucraina se derulează în regim normal.

Preţul barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a urcat duminică seara până la 140 de dolari, în apropiere de maximumul istoric de 147,50 dolari atins în luna iulie 2008. Luni, cotaţia Brent era de 139 de dolari.

De asemenea, cotaţia metalelor a continuat să crească luni, aluminiul depăşind pentru prima dată pragul de 4.000 de dolari pe tonă iar cuprul a atins un nou maxim istoric, în timp ce bursele europene au înregistrat noi scăderi semnificative, în contextul repercusiunilor economice ale invaziei Ucraina.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *