Prețul petrolului a urcat la cel mai mare nivel din 2018

sonda exploatare petrol Sursa foto: Pexels/Pixabay

Prețurile petrolului au urcat la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani și jumătate, după ce alianța OPEC a prognozat o piață încordată, înainte de o reuninune la care s-ar putea decide schimbări în politica de producție, scrie Bloomberg.

Prețul unui baril de petrol Brent, de referință pentru piața europeană, a depășit marți 70 de dolari, nivel pe care nu a reușit să îl mențină pentru o perioadă susținută începând cu 2019.

Prețul unui baril de petrol West Texas Intermediate, de referință pentru piața americană, a crescut cu până la 3% la 68,31 dolari.

Saturația de petrol din timpul pandemiei s-a dizolvat, iar stocurile se vor consuma rapid în a doua jumătate a anului, potrivit unei evaluări de piață a OPEC +. Se preconizează că organizația va ratifica marți o creștere programată a producției pentru luna iulie.

OPEC se bazează pe faptul că recuperarea robustă în SUA și Europa creează încredere că piețele pot absorbi o producție suplimentară de petrol.

În timp ce creșterea cazurilor de Covid-19 în anumite părți din Asia, în special India, amenință cererea, Comitetul Tehnic Mixt al OPEC + a estimat că stocurile de țiței vor scădea cu cel puțin 2 milioane de barili pe zi din septembrie până în decembrie.

Specialiștii estimează că prețurile ar putea atinge 75-80 de dolari per baril până la jumătatea celui de-al treilea trimestru.

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *