Prețul petrolului crește pe măsură ce OPEC+ ia în calcul cea mai mare reducere a producției din 2020 și până în prezent

petrol Sursa foto: Pixabay

Prețul petrolului a urcat luni cu aproape 4 dolari, în condițiile în care OPEC+ ia în considerare reducerea producției cu peste 1 milion de barili pe zi (bpd) pentru a susține prețurile prin ceea ce ar fi cea mai mare reducere de la începutul pandemiei COVID-19, scrie Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au înregistrat o revenire de 3,46 dolari, sau 4,1%, până la 88,60 dolari pe baril. Țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 4,3%, sau 3,39 dolari, la 82,88 dolari.

Prețul petrolului a scăzut timp de patru luni consecutive începând din iunie, deoarece blocajele COVID-19 din China, principalul consumator de energie, au afectat cererea, în timp ce creșterea ratelor dobânzilor și creșterea dolarului american au cântărit pe piețele financiare globale.

Pentru a susține prețurile, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, cunoscuți colectiv ca OPEC+, iau în considerare o reducere a producției de peste 1 milion de barili pe zi înaintea reuniunii de miercuri, au declarat pentru Reuters surse din OPEC+.

Dacă se va conveni, aceasta va fi a doua reducere lunară consecutivă a grupului, după ce luna trecută a redus producția cu 100.000 barili pe zi.

„Contextul pentru întâlnirea din această săptămână este precar, dar fundamentele petrolului sunt relativ sănătoase”, a declarat Peter McNally, lider global pentru energie la firma de cercetare în domeniul investițiilor Third Bridge.

OPEC+ și-a ratat țintele de producție cu aproape 3 milioane de bpd în iulie, au declarat două surse din cadrul grupului de producători, în condițiile în care sancțiunile impuse unor membri și investițiile scăzute ale altora au împiedicat capacitatea sa de a crește a producției.

Luni, indicele dolarului a scăzut pentru a patra zi consecutivă, după ce a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Un dolar mai ieftin ar putea susține cererea de petrol și ar putea sprijini prețurile.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *