Prețul petrolului a crescut puternic luni dimineață, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, în condițiile în care un nou val de sancțiuni americane împotriva industriei energetice din Rusia amenință să reducă oferta pe o piață globală deja tensionată, scrie Bloomberg.
Prețul petrolului Brent, de referință globală, a avansat peste 81 de dolari pe baril, după o creștere de aproape 4% în sesiunea anterioară. West Texas Intermediate a fost aproape de 78 de dolari.
SUA au impus vineri cele mai agresive și ambițioase sancțiuni de până acum asupra industriei petroliere din Rusia, vizând doi mari exportatori, companii de asigurări și peste 150 de petroliere.
Măsurile radicale – care au fost luate cu mai puțin de două săptămâni înainte ca președintele ales al SUA, Donald Trump, să își preia mandatul – vizează piețele-cheie din India și China, rafinăriile de acolo putând fi forțate să caute surse alternative de aprovizionare.
Exporturile de petrol rusesc vor fi grav afectate de noile sancțiuni, împingând China și India, primul și respectiv al treilea mare importator de petrol din lume, să se aprovizioneze cu mai mult țiței din Orientul Mijlociu, Africa și America, ceea ce va duce la creșterea prețurilor și a costurilor de transport, au declarat comercianții și analiștii. India a devenit un importator vital de țiței rusesc în urma invaziei Moscovei în Ucraina din 2022, iar China este cel mai mare importator de petrol din lume.
Țițeiul a crescut puternic în ultimele săptămâni, câștigurile fiind stimulate de vremea mai rece, de scăderea stocurilor din SUA și de speculațiile conform cărora oficialii Trump ar putea înăspri sancțiunile împotriva fluxurilor din Iran în lunile următoare. Pachetul amplu de sancțiuni al administrației demisionare Biden amenință să agite și mai mult piața, complicând în același timp politica alianței OPEC+, care intenționează să înceapă să slăbească limitarea producției în cursul acestui an, după o serie de amânări.
Scumpirea petrolului poate reprezenta, de asemenea, o nouă provocare pentru băncile centrale, inclusiv pentru Rezerva Federală, dacă va duce la o inflație mai puternică.