Analiză CNN: Prețul petrolului s-a majorat cu 16 la sută în luna iulie și se îndreaptă spre a cincea săptămână consecutivă de creșteri

petrol Sursa foto: Pixabay

Prețurile globale ale petrolului au crescut cu peste 16% de la sfârșitul lunii iunie și se îndreaptă spre a cincea săptămână consecutivă de creșteri, cea mai lungă creștere de dinainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, care a bulversat piețele energetice, scrie CNN.

Prețul țițeiului Brent, referința globală, a scăzut vineri cu 0,1%, la 84 de dolari pe baril, dar a crescut în continuare cu 3,9% în această săptămână. Seria de câștiguri este cea mai lungă de la un raliu de opt săptămâni care s-a încheiat la începutul lunii februarie 2022.

Prețul petrolului din SUA s-a majorat cu 3,9% în această săptămână și a înregistrat cel mai lung raliu din aprilie 2022. Acest lucru a stimulat un salt al prețurilor la benzină din SUA, care au atins vineri o medie de 3,73 dolari pe galon, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii noiembrie 2022.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Temerile legate de o recesiune globală au circulat luni de zile, iar o redresare economică slabă în China a diminuat perspectivele cererii de energie. CNN a găsit câteva motive pentru această creștere a cotațiilor petrolului.

Reduceri ale producției de petrol

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, se așteaptă ca cererea globală de petrol să crească cu 2,2 milioane de barili pe zi, ajungând la un nivel record de 102 milioane în acest an. Dar producția globală de petrol este prognozată să crească cu doar 1,5 milioane de barili pe zi, până la 101,5 milioane, a declarat agenția într-un raport din această lună.

Acest decalaj al ofertei a fost exacerbat de reducerile de producție operate de OPEC+, o alianță a principalilor producători mondiali.

Grupul, care include Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia și alți producători mai mici – s-a angajat în aprilie să reducă producția cu peste 1,6 milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului – ca răspuns la o scădere de aproape 38% a prețurilor petrolului față de maximul atins anul trecut.

“Recenta creștere a prețurilor a fost determinată în principal de reducerile voluntare de producție ale OPEC+ anunțate în aprilie”, a declarat pentru CNN Giovanni Staunovo, strateg la banca de investiții UBS.

Staunovo a spus că reducerile voluntare suplimentare anunțate de Arabia Saudită – cel mai mare exportator de țiței din lume – la începutul acestei luni vor înăspri și mai mult piețele petroliere.

Riadul a declarat că va prelungi o reducere a producției de un milion de barili pe zi cel puțin până la sfârșitul lunii august. Reducerea era inițial planificată să dureze pentru luna iulie. Statul din Golf va prelungi, de asemenea, o reducere a producției de 500.000 de barili pe zi – anunțată pentru prima dată în aprilie – până la sfârșitul anului viitor.

Împreună, reducerile vor reduce producția totală de petrol a Arabiei Saudite la nouă milioane de barili pe zi.

Date economice mai solide

Piețele își reevaluează, de asemenea, previziunile sumbre privind cererea de petrol.

Unele dintre cele mai mari economii ale lumii sfidează avertismentele de încetinire a creșterii economice, în ciuda inflației încă ridicate și a majorărilor dureroase ale ratelor dobânzilor. Comercianții de petrol pariază că economiile rezistente se vor traduce printr-o cerere robustă și că, având în vedere că ratele dobânzilor se apropie de nivelul maxim, perspectivele de creștere s-ar putea îmbunătăți.

Economia SUA a crescut cu 2,4% în al doilea trimestru. Acesta a fost un ritm mai rapid decât în primele trei luni ale anului și a fost, de asemenea, peste așteptările economiștilor pentru o creștere de 1,8%, potrivit Refinitiv.

Există, de asemenea, unele semne încurajatoare în Europa. Cele 20 de țări care au în comun moneda euro au intrat în recesiune la începutul acestui an, dar datele din Franța, Spania și Germania sugerează că aceasta ar putea fi deja depășită.

“Ajutată de o revenire a consumului privat spaniol și de un impuls punctual al exporturilor franceze, economia zonei euro ar fi putut să se extindă puțin mai rapid în T2 2023 decât câștigul de 0,1% [trimestru la trimestru] pe care l-am prezis anterior”, au declarat economiștii de la banca Berenberg într-o notă de cercetare.

Prețul mediu al benzinei în SUA a crescut cu 4% într-o săptămână.

PIB-ul Franței a crescut cu 0,5% în al doilea trimestru, comparativ cu primul trimestru al acestui an, depășind așteptările economiștilor. Germania, cea mai mare economie a Europei, a stagnat, dar a fost o îmbunătățire modestă față de cele două trimestre anterioare, care au înregistrat scăderi.

Reducerile de producție ale OPEC+ au fost principalul motor al creșterii prețului petrolului, dar saltul a fost, de asemenea, “susținut de cererea rezistentă din economiile de piață dezvoltate”, a declarat pentru CNN Edward Gardner, economist specializat în mărfuri la Capital Economics.

Gardner a spus că se așteaptă ca piața globală a petrolului să treacă de la un surplus de ofertă de 800.000 de barili pe zi în prima jumătate a anului la un deficit de 1,2 milioane de barili pe zi în a doua jumătate.

Stimulente în China

Cel mai mare importator de petrol din lume ar putea contribui, de asemenea, la creșterea prețurilor.

Atunci când China a renunțat la politica sa strictă de “zero-Covid” în decembrie, mulți au sperat într-o revenire puternică a celei de-a doua economii mondiale. Acest lucru nu s-a materializat, un factor care a cântărit asupra prețurilor petrolului la începutul acestui an.

Cel mai înalt organism decizional al Chinei a descris redresarea economică ca făcând progrese “chinuitoare”, potrivit unui raport publicat luni în presa de stat. Însă, în cadrul unei reuniuni prezidate de președintele Xi Jinping, Politburo al Partidului Comunist a declarat că va face ajustări politice pentru a stimula consumul intern, pentru a ajuta întreprinderile private și pentru a susține sectorul imobiliar aflat în dificultate.

Ei nu au oferit prea multe detalii. Cu toate acestea, promisiunile privind un pachet de stimulare guvernamentală au stimulat acțiunile din sectorul imobiliar din China, aflat în dificultate. Acțiunile Country Garden, cel mai mare dezvoltator imobiliar din China după vânzările de anul trecut, au crescut cu 34% de la anunț.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: