Prețul staniului a atins vineri cel mai înalt nivel din ultimii zece ani, determinat de un boom al vânzărilor de electronice de larg consum și de smartphone-uri 5G.
Metalul, care este utilizat la lipirea plăcilor cu circuite, s-a scumpit cu 133% de la minimul înregistrat în martie 2020, după ce vânzările de smartphone-uri, laptopuri și iPad-uri au crescut în contextul în care oamenii lucrează și studiază de acasă.
Staniul se tranzacționa vineri seară la 30.760 dolari tona, în scădere de la maximul de 30.960 dolari pe tonă atins în cursul zilei.
Staniul este una dintre numeroasele mărfuri „afectate” de revenirea consumului, pe măsură ce economiile se recuperează după impactul Covid-19. Prețul cuprului au crescut, de asemenea, cu 30% în acest an.
„Nimeni nu a scăpat de vechile aparate electronice, toți au cumpărat altele noi. Consumul de electronice s-a dublat efectiv”, a declarat Jonathan Narunsky, un comerciant de staniu la Gerald Metals.
Comercianții cu amănuntul de electronice au raportat vânzări în creștere anul acesta, Apple înregistrând o majorare de două cifre în primul trimestru al anului 2021, condusă de vânzările iPhone.
„Fără lipirea cu staniu, tehnologia nu poate funcționa. Oriunde te uiți, staniul este folosit în plăcile de circuite și furnizarea sa necesită timp”, a spus Maritz Smith, director executiv al companiei de minare de staniu Alphamin.
Creșterea prețului la staniu a favorizat minerii de staniu, acțiunile companiei chinezești Yunnan crescând cu 43% în acest an la bursa din Shenzhen. Compania a raportat că profitul net din primul trimestru a crescut cu 588% față de acum un an.
Prețul staniului crește și din cauza întreruperilor în aprovizionare în China și Republica Democrată Congo.
Seceta din provincia sud-vestică Yunnan a dus la o penurie de energie hidroelectrică, care a forțat închiderea unor topitori de staniu timp de 10 până la 20 de zile și a afectat producția, care este cu 1.000 și 2.000 de tone mai mică, potrivit Asociației Internaționale a Stanului.
„În prezent, sunt prognozate ploi abundente pentru luna iunie, ceea ce va umple rezervoarele hidroenergetice. Cu toate acestea, nu se știe cât va dura acest lucru, iar topitoriile nu știu în prezent când vor reporni”, a spus asociația.
Restricțiile înseamnă că este puțin probabil ca China să exporte staniu pe piețele internaționale.
Erupția unui vulcan în Republica Democrată Congo, weekendul trecut, a întârziat, de asemenea, procesarea documentației de export a staniului. RDC produce în jur de 8% din aprovizionarea mondială cu staniu. Alphamin, a cărei mină se află la aproximativ 200 de kilometri vest de Goma, a declarat că serviciile de export vor reveni la normal în prima săptămână a lunii iunie.