Preţurile aurului au atins noi recorduri luni, pentru a doua zi consecutiv, preţurile spot atingând 2.100 de dolari, în condiţiile în care goana globală pentru lingouri pare să continue, transmite CNBC, conform News.ro.
Conform analiştilor, preţurile aurului sunt pe cale să atingă noi maxime anul viitor şi ar putea rămâne peste nivelul de 2.000 de dolari. Analiştii invocă incertitudinea geopolitică, o perspectivă mai slabă a dolarului american şi posibile reduceri ale ratelor dobânzilor.
Preţurile metalului galben au crescut timp de două luni consecutive, odată cu conflictul israelo-palestinian care a stimulat cererea pentru activul refugiu, în timp ce aşteptările privind reducerea ratei dobânzii au oferit un sprijin suplimentar.
Aurul tinde să performeze bine în perioadele de incertitudine economică şi geopolitică datorită statutului său de depozit de valoare de încredere.
”Retragerea anticipată atât a dolarului american, cât şi a ratelor dobânzii în 2024 sunt factori cheie pozitivi pentru aur”, a declarat şeful strategiei pieţelor, economie globală şi cercetare a pieţelor la UOB, Heng Koon How, pentru CNBC.
El a estimat că preţurile aurului ar putea ajunge până la 2.200 de dolari până la sfârşitul anului 2024.
În mod similar, un alt analist este optimist cu privire la perspectivele lingourilor de aur.
”Există pur şi simplu un efect de pârghie mai mic de data aceasta faţă de 2011 în aur… luând preţurile până la 2.100 dolari şi punând în atenţie un preţ de 2.200 dolari/uncie”, a declarat Nicky Shiels, şeful de strategie pentru metale la firma de metale preţioase MKS PAMP.
Preţurile spot ale aurului au crescut luni la un nou record de 2.110,8 dolari pe uncie, înainte de a ceda unele câştiguri, fiind tranzacţionat la 2.084,59 dolari uncia.
Vineri, aurul a atins 2.075,09 dolari uncia, pentru a depăşi un record în timpul şedinţei, de 2.072,5 dolari, care data din 7 august 2020, conform datelor LSEG.
Bart Melek, şeful strategiilor de mărfuri la TD Securities, se aşteaptă ca preţul aurului să ajungă în medie la 2.100 dolari uncia în al doilea trimestru al anului 2024, achiziţiile puternice ale băncilor centrale acţionând ca un catalizator cheie în creşterea preţurilor.
Potrivit unui sondaj recent realizat de Consiliul Mondial al Aurului, 24% din toate băncile centrale intenţionează să-şi crească rezervele de aur în următoarele 12 luni, deoarece devin din ce în ce mai pesimiste cu privire la dolarul american ca activ de rezervă.