Preţurile de consum din Statele Unite au înregistrat în iunie cea mai mare creştere din ultimii 13 ani, pe fondul constrângerilor de aprovizionare şi a preţurilor mai mari ale serviciilor legate de călătorii, comparativ cu nivelurile scăzute din timpul pandemiei, în condiţiile redresării economice, transmite agenția Reuters, preluată de news.ro.
În timp ce preţurile maşinilor şi camionetelor utilizate au reprezentat peste o treime din creşterea preţurilor raportată marţi de Departamentul Muncii, economiştii continuă să creadă că inflaţia ridicată va fi temporară, în conformitate cu punctul de vedere al preşedintelui Rezervei Federale, Jerome Powell.
Randamentul obligaţiunilor Trezoreriei pe termen de 10 ani a crescut temporar în urma informaţiei, dar s-a retras ulterior, investitorii considerând că banca centrală americană va menţine probabil politica monetară ultra-relaxată, pentru o perioadă.
Powell va prezenta miercuri raportul bianual al Rezervei Federale referitor la politica monetară a instituţiei.
Indicele preţurilor de consum a crescut luna trecută cu 0,9%, cel mai mult după iulie 2008, după un avans de 0,6% în luna mai.
Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere a indicelui de 0,5%.
Creşterea preţurilor automobilelor uzate a fost de 10,5%, cea mai mare după ianuarie 1953, când guvernul a început să urmărească aceste date. Preţurile vehiculelor uzate au avut o contribuţie majoră la inflaţie în ultimele luni.