Prețurile de producție din China au înregistrat cea mai mare scădere din ultimii șapte ani, în timp ce deflația planează asupra economiei

China Sursa foto: Pexels / Brett Sayles

Inflația din China s-a menținut la niveluri scăzute în luna mai, în condițiile în care economia se străduiește să se redreseze chiar și după ce măsurile stricte de blocare din pandemie au fost ridicate la sfârșitul anului trecut, scrie CNBC.

Indicele prețurilor de producție a scăzut în luna mai cu 4,6%, marcând cea mai abruptă scădere anuală din ultimii șapte ani, când prețurile de producție au înregistrat o scădere anuală de 7,2% în mai 2016.

Indicele prețurilor de consum din China a crescut în luna mai cu 0,2% față de anul trecut, potrivit datelor guvernamentale. Economiștii intervievați de Reuters se așteptau la o creștere de 0,3%. În aprilie, IPC s-a situat la minimul ultimilor doi ani, de 0,1%.

De la o lună la alta, prețurile au scăzut cu 0,2% – economiștii preconizau un declin de 0,1%.

Inflația scăzută a prețurilor de consum și deflația prețurilor de producție din China vin în contrast cu inflația relativ ridicată din marile economii din întreaga lume. Băncile centrale globale, inclusiv Rezerva Federală a SUA, se luptă de mai bine de un an pentru a reduce prețurile în creștere. Chiar în această săptămână, Canada și Australia au sfidat așteptările și au majorat ratele dobânzilor.

După publicare , yuanul chinezesc a slăbit cu 0,06% după, până la 7,1154 față de dolarul american. Indicele CSI 300, care urmărește cele mai mari companii listate la bursă din Shanghai și Shenzhen, a pierdut 0,2% și.

Cele mai recente date se numără printre un lot de indicatori economici care indică o răcire a economiei chineze.

Industriile miniere și de materii prime au condus scăderile prețurilor de producție, în timp ce prețurile la alimente, tutun și alcool au condus creșterile prețurilor de consum, arată datele.

 

Sursa foto: Pexels / Brett Sayles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *