Prețurile de producție din SUA au crescut în ianuarie mai mult decât se așteptau economiștii

Redacția feb. 16, 2023 0 comentarii
SUA, statele unite, america

Prețurile producătorilor americani pentru bunuri și servicii au crescut mai mult decât se așteptau în ianuarie, un semnal de alarmă pentru Rezerva Federală că recenta încetinire a inflației a început să stagneze, scrie Financial Times.

Indicele prețurilor de producție, care urmărește prețurile pe care întreprinderile le primesc pentru bunurile și serviciile lor, a crescut cu 0,7% în ianuarie față de luna precedentă, a anunțat joi Biroul american de statistică a muncii. Acest lucru a depășit așteptările economiștilor, care se așteptau la o creștere de 0,4 procente.

În ritm anual, PPI a fost cu 6% mai mare decât în urmă cu un an, în scădere față de o creștere revizuită în creștere de 6,5% în decembrie, dar a fost mai mare decât creșterea de 5,4% prognozată de economiști.

Prețurile de producție sunt adesea considerate de economiști ca fiind un indicator principal al direcției spre care se îndreaptă inflația de consum peste câteva luni.

Cea mai recentă cifră vine după o serie de date recente din SUA, inclusiv creșterea numărului de locuri de muncă, inflația prețurilor de consum și vânzările cu amănuntul, care au fost mult mai puternice la începutul acestui an decât se așteptau piețele. Acest lucru a determinat investitorii să își reevalueze pariurile privind reducerea ratelor de către Fed spre sfârșitul acestui an.

Cifra de bază, care exclude prețurile volatile la alimente și energie, a scăzut la 5,4% față de acum un an, în scădere față de 5,8% în decembrie, dar peste prognoza economiștilor de 4,9%.

Indicele prețurilor de producție s-a temperat de la un maxim de 11,3% atins în iunie, dar inflația rămâne mult peste intervalul țintă al Fed.

Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *