Prețurile petrolului au atins aproape maximele din ultimele 3 săptămâni din cauza temerilor de aprovizionare la nivel global

petrol Sursă foto: Pixabay

Prețurile petrolului au atins aproape maximele din ultimele 3 săptămâni în condițiile în care temerile legate de aprovizionarea globală au crescut, criza din Ucraina ridicând perspectiva unor sancțiuni mai aspre din partea Occidentului asupra principalului exportator Rusia, scrie Reuters.

Contractele futures Brent au crescut cu 1,09 dolari, sau 1,0%, la 112,79 dolari pe baril, după ce au atins cel mai ridicat nivel din 30 martie. Contractele futures americane West Texas Intermediate au crescut cu 1,00 dolari, sau 0,9%, la 107,95 dolari pe baril, ajungând la 108,55 dolari, cel mai mare din 30 martie.

Înaintea sărbătorilor de weekend de Paștele catolic, prețurile petrolului au crescut joi cu peste 2,5% din cauza știrilor că Uniunea Europeană ar putea interzice treptat importurile de petrol rusesc.

Guvernele UE au declarat săptămâna trecută că executivul blocului elaborează propuneri de interzicere a țițeiului rusesc, dar diplomații au spus că Germania nu sprijină în mod activ un embargo imediat.

Aceste comentarii au venit înainte ca tensiunile să crească în criza din Ucraina în weekend, soldații ucraineni rezistând unui ultimatum rusesc de a depune armele duminică în portul Mariupol. Moscova, care numește acțiunile sale în Ucraina o „operație specială”, a declarat că forțele sale au ocupat aproape complet orașul.

Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că aproximativ 3 milioane de barili pe zi de petrol rusesc ar putea fi reduși din luna mai din cauza sancțiunilor asupra petrolului rusesc.

Producția de petrol din Rusia a continuat să scadă în aprilie cu 7,5% în prima jumătate a lunii din martie, a informat vineri agenția de presă Interfax.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a respins presiunile occidentale de a crește producția într-un ritm mai rapid, în cadrul unui acord convenit anterior pentru a crește oferta.

Un raport OPEC de săptămâna trecută a arătat că producția OPEC în martie a crescut cu doar 57.000 barili pe zi, până la 28,56 milioane de barili pe zi, mai puțin în comparație cu creșterea de 253.000 barili pe zi.

Sursă foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *