Prețurile petrolului au atins aproape maximele din ultimele 3 săptămâni în condițiile în care temerile legate de aprovizionarea globală au crescut, criza din Ucraina ridicând perspectiva unor sancțiuni mai aspre din partea Occidentului asupra principalului exportator Rusia, scrie Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Contractele futures Brent au crescut cu 1,09 dolari, sau 1,0%, la 112,79 dolari pe baril, după ce au atins cel mai ridicat nivel din 30 martie. Contractele futures americane West Texas Intermediate au crescut cu 1,00 dolari, sau 0,9%, la 107,95 dolari pe baril, ajungând la 108,55 dolari, cel mai mare din 30 martie.

Înaintea sărbătorilor de weekend de Paștele catolic, prețurile petrolului au crescut joi cu peste 2,5% din cauza știrilor că Uniunea Europeană ar putea interzice treptat importurile de petrol rusesc.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Guvernele UE au declarat săptămâna trecută că executivul blocului elaborează propuneri de interzicere a țițeiului rusesc, dar diplomații au spus că Germania nu sprijină în mod activ un embargo imediat.

Aceste comentarii au venit înainte ca tensiunile să crească în criza din Ucraina în weekend, soldații ucraineni rezistând unui ultimatum rusesc de a depune armele duminică în portul Mariupol. Moscova, care numește acțiunile sale în Ucraina o „operație specială”, a declarat că forțele sale au ocupat aproape complet orașul.

Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că aproximativ 3 milioane de barili pe zi de petrol rusesc ar putea fi reduși din luna mai din cauza sancțiunilor asupra petrolului rusesc.

Producția de petrol din Rusia a continuat să scadă în aprilie cu 7,5% în prima jumătate a lunii din martie, a informat vineri agenția de presă Interfax.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a respins presiunile occidentale de a crește producția într-un ritm mai rapid, în cadrul unui acord convenit anterior pentru a crește oferta.

Un raport OPEC de săptămâna trecută a arătat că producția OPEC în martie a crescut cu doar 57.000 barili pe zi, până la 28,56 milioane de barili pe zi, mai puțin în comparație cu creșterea de 253.000 barili pe zi.