Preţurile petrolului au crescut cu aproape 3% vineri, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, în contextul temerilor privind posibile perturbări ale aprovizionării, ca urmare a celor mai ample sancţiuni impuse de SUA sectorului petrolier şi gazelor naturale din Rusia, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Administraţia Biden a anunţat vineri sancţiuni extinse care vizează producătorii ruşi de petrol, transportatorii, intermediarii, traderii şi porturile, cu scopul de a lovi fiecare etapă a lanţului de producţie şi distribuţie a petrolului din Rusia.
Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 2,31 dolari, sau cu 3%, ajungând la 79,23 dolari pe baril, după ce au depăşit pragul de 80 de dolari pentru prima dată din 7 octombrie.
Contractele futures pentru petrolul american West Texas Intermediate (WTI) au avansat cu 2,23 dolari, sau cu 3%, până la 76,15 dolari pe baril, marcând, de asemenea, un maxim al ultimelor trei luni.
Ambele contracte au înregistrat creşteri de peste 4% mai devreme în sesiune, după ce un document neconfirmat privind sancţiunile a circulat printre traderii din Europa şi Asia.
Surse din comerţul cu petrol rusesc şi rafinăriile indiene au declarat pentru Reuters că sancţiunile vor provoca perturbări semnificative ale exporturilor de petrol rusesc către principalii cumpărători, India şi China.
Impactul sancţiunilor şi cererea sporită de combustibil pentru încălzire
Analistul UBS, Giovanni Staunovo, a subliniat că sancţiunile vor afecta volumele de export ale petrolului rusesc şi vor creşte costurile acestora. De asemenea, el a menţionat că momentul impunerii sancţiunilor, cu doar câteva zile înainte de inaugurarea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, le face susceptibile de a fi utilizate ca instrument de negociere pentru un acord de pace în Ucraina.
Preţurile petrolului sunt sprijinite şi de temperaturile extrem de scăzute din Statele Unite şi Europa, care au crescut cererea de combustibil pentru încălzire, a declarat analistul StoneX, Alex Hodes.
”Vremea rece a crescut cererea, iar acum vedem contractele pentru motorină cu conţinut ultra-scăzut de sulf (NYMEX HO) conducând şi impulsionând preţurile petrolului,” a explicat acesta.
Biroul meteorologic din SUA estimează temperaturi sub media sezonului în regiunile centrale şi estice ale ţării, în timp ce multe zone din Europa vor continua să resimtă un început de an mai rece decât de obicei.
Analiza JPMorgan prognozează o creştere semnificativă a cererii globale de petrol în primul trimestru al anului 2025, cu un avans de 1,6 milioane de barili pe zi faţă de anul anterior, în principal datorită cererii crescute de combustibil pentru încălzire, kerosen şi GPL.