Preţurile petrolului au crescut luni cu aproximativ 1,5%. În timpul tranzacţiilor au atins cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni

petrol Sursa foto: Pixabay

Preţurile petrolului au crescut luni cu aproximativ 1,5%, iar în timpul tranzacţiilor au atins cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, după ce Statele Unite şi China au convenit o reducere temporară a tarifelor vamale, alimentând speranţele privind încheierea războiului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,47%, ajungând la 64,85 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) s-a apreciat cu 1,38%, la 61,86 dolari pe baril.

Acordul SUA-China, considerat mai favorabil decât se anticipa, a dus la creşteri accentuate ale burselor de pe Wall Street, ale dolarului american şi ale preţului petrolului, în contextul în care cei mai mari consumatori de petrol din lume par hotărâţi să pună capăt unui conflict comercial care a amplificat temerile privind o posibilă recesiune globală.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

”Aceasta este o detensionare mai amplă decât erau aşteptările şi reprezintă o îmbunătăţire a perspectivei, deşi procesul de negociere va rămâne probabil dificil,” au declarat analiştii băncii ING.

Preţurile petrolului atinseseră în aprilie cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, din cauza îngrijorărilor privind impactul războiului comercial asupra creşterii economice globale şi cererii de petrol. În acelaşi timp, OPEC a decis să-şi majoreze producţia mai mult decât era estimat.

În Arabia Saudită, cel mai mare producător din OPEC, gigantul petrolier Aramco a declarat că se aşteaptă ca cererea de petrol să rămână solidă în acest an şi a precizat că vede un potenţial de creştere suplimentară dacă SUA şi China îşi rezolvă disputa comercială.

În Irak, al doilea cel mai mare producător din OPEC, exporturile de ţiţei sunt pe cale să scadă la circa 3,2 milioane de barili pe zi în lunile mai şi iunie, o reducere semnificativă faţă de lunile anterioare.

Piaţa petrolului a fost susţinută şi de oprirea temporară a producţiei de la zăcământul Johan Castberg din Marea Barents, anunţată de compania norvegiană Equinor, pentru lucrări de reparaţie.

În Marea Neagră, exporturile de petrol CPC Blend prin sistemul Consorţiului de Conducte Caspice sunt pe cale să scadă la 1,5 milioane barili/zi în mai, faţă de 1,6 milioane în aprilie.

În SUA, o comisie a Camerei Reprezentanţilor a publicat un proiect de buget care include peste 1,5 miliarde dolari pentru refacerea şi întreţinerea Rezervei Strategice de Petrol şi prevede anularea unei vânzări mandatate de Congres, după ce în 2022 s-au realizat vânzări masive din stocurile strategice.

Factori care pot reduce preţul petrolului

Printre factorii care ar putea duce la scăderea preţurilor se numără negocierile în curs dintre SUA şi Iran privind programul nuclear al Teheranului. Iranul, al treilea cel mai mare producător din OPEC, ar putea exporta mai mult petrol în cazul ridicării sancţiunilor.

Un alt factor este potenţiala mediere a SUA în negocierile dintre Rusia şi Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este pregătit să se întâlnească cu Vladimir Putin în Turcia.

Rusia a fost al doilea cel mai mare producător de petrol din lume în 2024, iar un acord ar putea duce la ridicarea sancţiunilor şi la creşterea exporturilor ruseşti de petrol.

De asemenea, şefii forţelor armate din India şi Pakistan au avut o convorbire telefonică, iar India – al treilea cel mai mare consumator de petrol din lume – a redeschis aeroporturile, în timp ce bursele din ambele ţări au crescut după încheierea unui armistiţiu care a pus capăt luptelor intense din ultimele zile.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.