Preţurile petrolului au crescut marţi cu aproximativ 3 dolari pe baril, după ce Arabia Saudită a susţinut ideea reducerii producţiei OPEC+ pentru a susţine preţurile în cazul revenirii pe piaţă a ţiţeiului iranian şi în perspectiva unei reduceri a stocurilor în Statele Unite, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Ministrul saudit al energiei a declarat că OPEC+ are mijloacele pentru a face faţă provocărilor, inclusiv reducerea producţiei, relatat luni agenţia de ştiri de stat SPA, citând comentariile făcute de Abdulaziz bin Salman pentrue Bloomberg.
Cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă la nivel global, a câştigat 2,92 dolari, sau 3%, până la 99,40 dolari pe baril.
Preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 2,96 dolari, sau cu 3,3%, la 93,32 dolari.
”O mare parte din impulsul din spatele creşterii de astăzi este determinat de comentariile din Arabia Saudită care fac aluzie la o posibilă reducere a producţiei în încercarea de a stabiliza piaţa. Desigur, din perspectiva saudiţilor, preţurile stabile sunt egale cu preţuri ridicate, iar instabilitatea este egală cu preţuri scăzute”, a declarat Jim Ritterbusch, de la firma de consultanţă pentru tranzacţionarea petrolului Ritterbusch and Associates.
Ministrul saudit a spus că pieţele pe hârtie şi cele fizice ale petrolului au devenit ”deconectate”.
Cu toate acestea, nouă surse din cadrul OPEC au declarat marţi, pentru Reuters, că reducerea producţiei OPEC+ ar putea să nu fie iminentă şi ar coincide cu revenirea Iranului pe pieţele petroliere, dacă Teheranul va încheia un acord nuclear cu Occidentul.
Un înalt oficial american a declarat luni, pentru Reuters, că Iranul a renunţat la unele dintre principalele sale cereri privind reluarea unui acord.
Preţul petrolului a crescut vertiginos în 2022, apropiindu-se în martie de maximul istoric de 147 de dolari, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a amplificat îngrijorările privind aprovizionarea.
Temerile legate de o recesiune globală, inflaţia şi cererea mai slabă au afectat de atunci preţurile.
Subliniind oferta limitată, cele mai recente rapoarte săptămânale ale stocurilor din SUA sunt de aşteptat să arate o scădere de 1,5 milioane de barili a stocurilor de ţiţei.