Preţurile petrolului au crescut marţi pentru a doua sesiune consecutivă, în condiţiile în care traderii au minimizat speranţele de încetare a focului din Orientul Mijlociu şi s-au concentrat pe înăsprirea echilibrului global al cererii şi ofertei, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent cu livrarea în decembrie au crescut cu 2,15%, la 75,89USD.
Contractele futures West Texas Intermediate din SUA cu livrarea în noiembrie au crescut cu 2,20%, la 72,11 dolari pe baril, în ultima zi a contractului pe o lună.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a întâlnit marţi cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, în prima mare acţiune pentru o încetare a focului în Orientul Mijlociu de când Israelul l-a ucis pe liderul Hamas, săptămâna trecută, ceea ce Washingtonul speră că va oferi o oportunitate pentru pace.
Cu toate acestea, comercianţii de petrol nu au fost convinşi că acest impuls va fi mult diferit de cele 11 vizite anterioare ale lui Blinken în regiune, de la izbucnirea războiului din Gaza anul trecut, a declarat Bob Yawger, directorul pentru viitorul energiei la Mizuho.
Comercianţii de petrol cântăresc, de asemenea, implicaţiile pentru cererea de combustibil din cauza măsurilor de stimulare ale Chinei şi a echilibrului global între cerere şi ofertă, a declarat Alex Hodes, analist în energie la firma de brokeraj StoneX.
Atât contractele Brent, cât şi WTI au crescut luni cu aproape 2%, recuperând o parte din scăderea de peste 7% de săptămâna trecută, ca urmare a reducerii de către Beijing a dobânzilor de referinţă la împrumuturi, în efortul de a relansa economia în încetinire a Chinei.
”Cred că este mai degrabă un semnal că sunt dispuşi să susţină cererea şi probabil că am văzut punctul cel mai scăzut al cererii”, a spus Hodes.
El a avertizat că stimulul în sine ar putea să nu îmbunătăţească cu mult cererea de petrol a Chinei pe termen scurt.
Creşterea cererii de petrol a Chinei este de aşteptat să rămână slabă în 2025, deoarece a doua mare economie a lumii îşi electrifică flota auto şi creşte într-un ritm mai lent, a declarat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie.
Cu toate acestea, grupul Saudi Aramco este destul de optimist cu privire la cererea de petrol a Chinei, în special în urma pachetului de stimulente al guvernului, care are ca scop stimularea creşterii economice, a declarat luni şeful gigantului petrolier saudit, deţinut de stat.
În ciuda îndoielilor cu privire la cererea Chinei, datele privind stocurile globale de petrol indică un deficit de aprovizionare în trimestrul al patrulea, care ar trebui să susţină preţurile petrolului în lunile următoare, a spus Hodes.