Preţurile petrolului au crescut miercuri cu peste 5%

petrol Sursă foto: Pixabay

Preţurile petrolului au crescut miercuri cu peste 5%, cotaţia ţiţeiului Brent depăşind 121 de dolari pe baril, transmite agenția Reuters, citată de News.ro. Perturbările produse în exporturile de ţiţei din Rusia şi Kazahstan prin conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC), din cauza vremii nefavorabile, au contribuit la îngrijorările legate de oferta globală limitată.

Situaţia se adaugă la îngrijorările pieţei cu privire la efectul de undă al sancţiunilor severe asupra Rusiei, al doilea mare exportator mondial de ţiţei, după invazia sa din Ucraina.

Conducta CPC este o linie de aprovizionare semnificativă pentru pieţele globale, transportând aproximativ 1,2 milioane de barili de petrol pe zi din Kazahstan, sau 1,2% din cererea globală.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au urcat cu 6,12 dolari, sau cu 5,3%, până la 121,60 dolari, în timp ce contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, au crescut cu 5,66 dolari sau cu 5,2%, până la 114,93 dolari pe baril.

Valorile de referinţă ale petrolului au crescut constant de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu o lună, în ceea ce ea numeşte ”o operaţiune specială”, iar Statele Unite şi aliaţii săi au impus sancţiuni grele asupra acestei naţiuni, perturbând comerţul mondial de petrol.

Rusia exportă între 4 şi 5 milioane de barili de ţiţei în fiecare zi, fiind al doilea mare exportator mondial după Arabia Saudită.

Analiştii au estimări diferite despre cât de mult petrol nu va putea ajunge pe piaţă.

Există un consens tot mai mare că interzicerea de facto a achiziţiilor de petrol ruseşti duce la o întrerupere a aprovizionării cu 2 până la 3 milioane de barili pe zi şi, până când lumea îşi va da seama cum să înlocuiască petrolul rusesc, vom merge mai sus până când va avea loc distrugerea cererii”, a declarat Andrew Lipow, preşedintele Lipow Oil Associates din Houston.

Exporturile de ţiţei de la terminalul CPC al Kazahstanului de pe coasta rusească a Mării Negre s-au oprit complet miercuri, după pagubele cauzate de o furtună majoră şi vremea rea ​​continuă, au declarat un agent portuar şi şeful CPC.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat ulterior că aprovizionarea cu petrol de către CPC ar putea fi oprită complet timp de până la două luni.

Preşedintele american Joe Biden urmează să anunţe mai multe sancţiuni împotriva Rusiei, atunci când se va întâlni cu liderii europeni joi, la Bruxelles, inclusiv la o întâlnire de urgenţă a NATO.

Ţările membre ale Uniunii Europene rămân împărţite cu privire la interzicerea importurilor de ţiţei şi produse petroliere ruseşti, după ce atât Canada, cât şi Statele Unite au declarat că vor interzice importurile din Rusia, iar Marea Britanie a spus că va înceta astfel de achiziţii.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: