Prețurile petrolului au crescut luni peste 120 de dolari pe baril, deoarece îngrijorările legate de livrările din Rusia au propulsat prețurile la cel mai înalt nivel din ultimele două luni, scrie Financial Times.
Țițeiul Brent a atins un maxim de 120,50 dolari pe baril, iar indicele de referință american West Texas Intermediate a crescut cu o sumă similară, la peste 116 dolari pe baril.
Creșterea vine pe măsură ce prețurile combustibililor rafinați, cum ar fi motorina și benzina, au fost stimulate de aprovizionarea redusă la centrele cheie de livrare.
Scăderea exporturilor de motorină din Rusia, pe care multe companii occidentale le evită sau le reduc în urma invaziei Ucrainei, a înăsprit piețele chiar mai mult decât țițeiul.
Prețurile ridicate ale produselor înseamnă că șoferii din multe țări plătesc prețuri record pentru motorină și benzină, chiar dacă țițeiul era încă cu mult sub cel mai mare record istoric de 147,50 dolari pe baril, pe care l-a atins în 2008.
O relaxare a restricțiilor Covid-19 și subvențiile guvernamentale au ajutat totuși la susținerea cererii, spune Keshav Lohiya de la Oilytics, o companie de consultanță.
Comercianții monitorizează orice decizie a UE cu privire la restricții sau un embargo total asupra achizițiilor de petrol rusești în zilele următoare. Membrii UE urmează să se întâlnească luni și marți. Unii membri, cum ar fi Ungaria, s-au opus unei interdicții complete asupra achizițiilor de petrol rusești, dar UE este dornică să crească presiunea asupra Rusiei.