Prețurile petrolului au crescut luni din cauza îngrijorărilor legate de întreruperea aprovizionării, în contextul tensiunilor în creștere din Europa de Est și Orientul Mijlociu, care ar putea tensiona și mai mult piața deja tensionată, scrie Reuters.
Contractele futures pentru țițeiul Brent, de referință pentru piața europeană, au crescut cu 81 de cenți, sau 0,9%, până la 88,70 dolari pe baril, inversând o pierdere de 0,6% vineri.
Contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate (WTI), de referință pentru piața americană, au câștigat 72 de cenți, sau 0,9%, până la 85,86 dolari pe baril, după ce au scăzut vineri cu 0,5%.
Ambele valori de referință au crescut pentru a cincea săptămână la rând săptămâna trecută, câștigând aproximativ 2% pentru a atinge cel mai mare nivel din octombrie 2014. Prețurile au crescut deja cu peste 10% în acest an din cauza preocupărilor legate de înăsprirea aprovizionării.
„Investitorii au rămas optimişti din cauza riscului geopolitic dintre Rusia şi Ucraina, precum şi din Orientul Mijlociu, în timp ce OPEC+ a continuat să nu-şi atingă ţinta de producţie”, a declarat Kazuhiko Saito, analist şef la Fujitomi Securities Co Ltd.
„Așteptările pentru o cerere mai mare de petrol pentru încălzire în Statele Unite, pe fondul vremii rece, au adăugat, de asemenea, presiunii”, a spus el.
Alimentând temerile de întrerupere a aprovizionării în Europa de Est, Statele Unite au ordonat duminică plecarea membrilor familiilor personalului de la ambasada sa din Ucraina, invocând amenințarea continuă cu o acțiune militară din partea Rusiei.
The New York Times a anunțat duminică seara că președintele american Joe Biden se gândește să trimită câteva mii de soldați americani aliaților NATO din Europa de Est și Țările Baltice.