Prețurile terenurilor din România vor continua să crească. Românii explorează mai atent varianta unei case, în detrimentul unui apartament mai aproape de birou

constructie, casa, locuinta, arhitect Sursa foto: Pixabay

Piața de terenuri din România este una dintre cele mai active din industria de real estate, lucru confirmat de creșterea de prețuri de aproximativ 10% înregistrată în prima parte a anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Iar până la final de an, pentru aceleași prețuri, se așteaptă un avans de încă 10%, arată o analiză realizată de compania Crosspoint Real Estate.

„Primele șase luni ale anului trecut au fost o excepție, care se întâmplă o dată la câteva zeci de ani, așa că nu poate fi foarte relevantă o comparație strict pe evoluția cifrelor. Ce este clar însă, este faptul că 2021 este un an în care cererea pentru terenuri este în continuă creștere – alimentată atât de evoluția ratei inflației, dar mai ales de presiunea asupra stocului limitat de terenuri cu parametri definitorii, care pot fi dezvoltate într-un timp asumat”, mai spune Ionuț Stan.

A doua jumătate a anului va mai aduce o altă sporire a prețurilor terenurilor, de încă 10%. „Până la finalul anului ne așteptăm la o creștere a prețurilor terenurilor de aproximatix 10%. De menționat este faptul că întotdeauna estimările noastre și cifrele indicate se referă la valorile tranzacționate și nu la valorile solicitate de către proprietari atunci când aceștia își listează terenurile pe canalele de promovare. Media pieței este dată de întâlnirea între cerere și ofertă, concluzionată printr-o tranzacție realizată”, detaliază Gavrilă.

Tendințele unui an fără precendent cum a fost 2020 au fost diverse pe nișa terenurilor, în top fiind faptul că stocul de terenuri ușor autorizabile va deveni din ce în ce mai limitat în București, însă acesta rămâne cel mai căutat.

„Un alt trend observat de noi este cel al cumpărătorilor de case. Pandemia a schimbat modul de gândire al clientului tipic, client care, în perioada aceasta, explorează mai atent varianta unei case, în detrimentul unui apartament situat cât mai aproape de birou. Ținând cont, însă, de problemele cu traficul întâmpinate în București, este de văzut dacă acest trend se va menține sau nu și în anii următori. Evoluția infrastructurii trebuie să țină pasul cu noua tendință pentru a-l transforma într-un fapt cert”, completează Stan.

Cele mai căutate zone din Capitală sunt cele cu acces facil la mijloacele de transport (în special metrou), cât și la infrastructura socială (școli, centre comerciale, parcuri etc). „Bucureștiul este un oraș care suferă din punct de vedere al infrastructurii, așa că aici primează foarte mult în decizia de achiziție a clienților vechea «lege» a imobiliarelor: location, location, location”, spune Ionut Stan, Associate Director, Land Development Crosspoint Real Estate.

Atenția dezvoltatorilor este din ce în ce mai mare asupra terenurilor care dețin parametri urbanistici clari și pot fi previzibile în obținerea autorizației de construcție. Timpul estimat corect și alocarea resurselor într-un business de dezvoltare imobiliară sunt capitale.

„Riscul de a achiziționa un teren pe care nu-l poți dezvolta într-un timp clar definit nu poate fi asumat decât de o mică parte a investitorilor speculativi, iar din experiența noastră, observăm că aceștia sunt din ce în ce mai rari,”, susține Cătălin Gavrilă, Associate Director, Land Development Crosspoint Real Estate.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *