Previziuni globale pentru 2024: Optimismul este în creștere, deoarece tot mai mulți cred că anul viitor va fi mai bun. 68% dintre români cred că 2024 va fi mai bun

Buget 2024 Buget 2024 / Sursa foto: Dreamstime.com | Heinz Teh Chee Siong 

53% spun că 2023 a fost un an rău pentru ei și 70% spun că a fost un an rău pentru țara lor. Acesta este cel mai scăzut nivel de dinainte de pandemia Covid-19, arată un sondaj global realizat de Ipsos. Șaptezeci la sută cred că anul viitor va fi un an mai bun decât acesta, iar printre români procentul este de 68%. Aceasta este o creștere de 5 puncte procentuale față de cifra de anul trecut. Mai multe persoane cred că inteligența artificială va duce la pierderea mai multor locuri de muncă decât la crearea de noi locuri de muncă în 2024. După ce 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, 81% se așteaptă ca temperaturile medii globale să crească și mai mult în 2024. O majoritate (59%) crede că în 2024 vom petrece mai mult timp lucrând la birou decât acasă.

Cum a fost pentru tine? 2023 în retrospectivă

Lumea este încă destul de deprimată, dar se pare că suntem pe cale să ne întoarcem la niveluri mai obișnuite de sentiment față de prezent și de viitorul imediat.

Anul 2023 a marcat o scădere semnificativă a impactului Covid-19, pe măsură ce importanța acestei boli a scăzut treptat atât în politicile guvernamentale, cât și în mintea publicului. Printr-o decizie de referință, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a pus capăt în mod oficial, în luna mai, statutului de urgență sanitară globală pentru acest virus.

Cu toate acestea, acest declin al crizelor sanitare a fost însoțit, din păcate, de o escaladare a tensiunilor geopolitice. Invazia agresivă a Rusiei în Ucraina nu a dat semne de diminuare, creând o atmosferă de incertitudine și nesiguranță. O exacerbare suplimentară a situației globale deja turbulente a fost izbucnirea conflictului israeliano-palestinian în octombrie.

Între timp, modelele meteorologice au continuat să devină din ce în ce mai volatile. Mari porțiuni ale globului au îndurat în mod constant, an de an, o escaladare a temperaturilor de vară, ceea ce sugerează o posibilă agravare a încălzirii globale. 2023 a fost, de asemenea, un an în care s-au înmulțit dezastrele naturale, provocând suferință pe scară largă în diverse părți ale lumii. Printre țările care au fost deosebit de afectate s-au numărat Turcia, Siria, Maroc și Afganistan. Aceste dezastre imprevizibile au servit drept o amintire sumbră a amenințării constante a crizelor de mediu.

În 2023, lumea tehnologiei a cunoscut, de asemenea, unele schimbări și progrese dramatice. OpenAI a avut un rol esențial în transformarea percepției și utilizării de către public a inteligenței artificiale, ceea ce a dus la mai multe schimbări de paradigmă în modul în care interacționăm cu tehnologia.

În medie, în toate cele 34 de țări, 70% dintre acestea spun că anul 2023 a fost un an rău pentru țara lor și 53% că a fost un an rău pentru ei înșiși și pentru familia lor.Aceste cifre reprezintă o îmbunătățire de 3 puncte procentuale față de 2022. Cifrele pentru ambele întrebări au avut o tendință constantă de scădere de la vârful înregistrat în 2020, în timpul crizei Covid-19, când 90% au considerat că a fost un an rău pentru țara lor și 70% au considerat că a fost un an rău pentru ei și familia lor. Așadar, în ciuda creșterii stării de spirit pe care o observăm în acest an, rămâne un parcurs considerabil pentru ca aceasta să revină la nivelurile de dinainte de Covidiu de 62%-65% în 2018/19.

Îmbunătățirea în puncte procentuale a celor care descriu anul 2022 ca fiind un an rău pentru țara lor dă semne de redresare la nivel global. Dintre cele 34 de țări analizate, 27 au demonstrat îmbunătățiri față de rezultatele din anul precedent. Cele mai semnificative îmbunătățiri se observă în Polonia (cu 17 puncte mai puțin), Thailanda (cu 16 puncte mai puțin) și Mexic (cu 15 puncte mai puțin). În schimb, Suedia pare să se confrunte în continuare cu provocări an de an. În special, s-a înregistrat o creștere de 20 de puncte procentuale în ultimii doi ani, subliniind o viziune pesimistă asupra situației națiunii.

Privind spre 2024: Optimism în creștere

În general, optimismul pentru anul viitor pare să fie în creștere, 70% dintre aceștia considerând că 2024 va fi un an mai bun decât 2023. Această cifră este în creștere cu 5 puncte procentuale față de 2022, când optimismul a scăzut la 65%, nivelul minim al deceniului. Se speră că cifra din acest an indică faptul că optimismul se îndreaptă din nou spre nivelurile mai obișnuite din ultimul deceniu, când a fluctuat doar foarte puțin între 75%-80%. În general, îmbunătățirea optimismului este cea mai mare în rândul țărilor din Europa, în special în Polonia, Spania, Marea Britanie (cu 11 puncte mai mult) și Suedia (cu 12 puncte mai mult), reflectând semnele de redresare economică observate în Europa în 2023.

50 % se așteaptă ca economia mondială să fie mai puternică în 2024 decât în 2023. Optimismul în ceea ce privește perspectivele economice globale a crescut cu 4% față de 2022. La fel ca și optimismul personal, perspectivele economice globale dau semne de redresare, revenind la nivelurile pre-COVID de 52% observate în 2019. Încrederea în perspectivele unei economii globale mai puternice persistă pe piețele emergente, cum ar fi Indonezia, India și China, unde peste 80% afirmă că economia globală va fi mai puternică în 2024. Există, de asemenea, o îmbunătățire a percepțiilor privind perspectivele economiei globale în Europa, aceasta fiind observată în special în Polonia (cu 20 de puncte mai mult), Ungaria (cu 15 puncte mai mult), Olanda (cu 12 puncte mai mult) și Marea Britanie (cu 11 puncte mai mult).

Economia în 2024

Economia continuă să reprezinte o preocupare majoră pentru publicul global.

70% se așteaptă ca atât inflația, cât și ratele dobânzilor din țara lor să fie mai mari în 2024 decât în 2023. Pe măsură ce ne îndreptăm spre 2024, inflația globală a început să scadă în multe țări în prima jumătate a anului 2023, deși inflația de bază nu a încetinit semnificativ. Sentimentul publicului arată unele semne pozitive, cu o scădere de 5 puncte procentuale și de 4 puncte procentuale față de rezultatele de anul trecut, atât în ceea ce privește inflația, cât și ratele dobânzilor.

Din cele 34 de țări intervievate, 10 au demonstrat o îmbunătățire de cel puțin 10 puncte procentuale în ceea ce privește percepția asupra ratelor inflației, cel mai semnificativ în țări europene precum Polonia (30 de puncte mai puțin), Suedia (25 de puncte mai puțin), Ungaria (23 de puncte mai puțin) și Marea Britanie (17 puncte mai puțin). În plus, țări non-europene precum Brazilia (cu 19 puncte mai puțin) și Australia (cu 14 puncte mai puțin) înregistrează, de asemenea, îmbunătățiri convingătoare în ceea ce privește percepția publicului cu privire la ratele inflației.

Cu toate acestea, inflația și ratele dobânzilor s-ar putea dovedi a fi mai persistente decât se aștepta – poate că acesta este începutul unui lung drum descendent?

Tehnologia în 2024

Opinia publică este împărțită în ceea ce privește posibilitatea ca IA să producă schimbări pozitive sau negative, deși, în prezent, îngrijorarea cu privire la IA este mai mare decât mirarea.

În ceea ce privește partea pozitivă, 56% se așteaptă ca medicii să utilizeze în mod regulat IA, în creștere cu 18 puncte procentuale față de 38% din 2019, iar 43% se așteaptă ca IA să ducă la crearea de locuri de muncă. Cu toate acestea, la nivel global, 64% se așteaptă ca IA să ducă la pierderea de locuri de muncă.

Echilibrul dintre uimire și îngrijorare variază foarte mult de la un loc la altul. Țările din Asia, cunoscute pentru creșterea lor bazată pe tehnologie, rămân nehotărâte în ceea ce privește IA. În China, 74% dintre respondenți spun că AI ar putea duce la crearea de noi locuri de muncă în țara lor, în timp ce 70% spun că AI ar putea duce la pierderi de locuri de muncă. În schimb, țările din Occident, precum Regatul Unit, au o perspectivă mai negativă față de IA, 65% dintre acestea fiind mai predispuse să creadă că IA ar putea duce la pierderea de locuri de muncă, față de 35% care cred că ar putea duce la crearea de locuri de muncă.

41% se așteaptă să folosească mai puțin social media. Acest procent a crescut cu 13 puncte procentuale de la 28% în 2019, un salt semnificativ în cifre! TikTok a crescut la proeminență din 2019, iar un număr tot mai mare de dovezi demonstrează o asociere negativă între utilizarea social media și problemele de sănătate mintală. Acest lucru ar fi putut contribui la percepția publicului cu privire la necesitatea de a reduce utilizarea social media. Cu toate acestea, există încă 49% care nu sunt de acord cu această afirmație, ceea ce arată niște sentimente amestecate cu privire la beneficiile și riscurile utilizării social media.

Probleme de securitate la nivel mondial în 2024

Există mult mai multă incertitudine în rândul publicului global cu privire la ceea ce va aduce 2024 pe scena mondială.

35% cred că Trump va fi reales în alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2024, în timp ce 47% nu sunt de acord cu această afirmație. De la ultima dată când am adresat această întrebare în 2019, sentimentele globale nu s-au schimbat prea mult, în ciuda faptului că Trump și-a încheiat președinția în 2021 și s-a confruntat cu litigii recente legate de perioada în care a fost în funcție. Aproximativ 50% din India, China și Turcia cred că Trump va fi reales în funcția de președinte al Statelor Unite. În mod surprinzător, doar 35% din SUA cred că Trump va fi reales.

31% se așteaptă ca războiul din Ucraina să se încheie. Așteptarea ca războiul din Ucraina să se încheie s-a diminuat, după cum indică o scădere de 9% față de anul trecut. Acest pesimism se observă puternic în țările europene, inclusiv în Suedia (cu 25 de puncte mai puțin), Polonia (cu 18 puncte mai puțin) și Spania (cu 17 puncte mai puțin). Acest lucru s-ar putea datora conflictului în curs de desfășurare, care durează de aproape 2 ani. În plus, este posibil ca alte conflicte geopolitice care au avut loc în 2023 să fi atras atenția de la războiul din Ucraina în știri.

Mediul înconjurător în 2024

Gravitatea tot mai mare a evenimentelor climatice creează o anxietate publică profundă.

Sondajul Global Prediction din acest an relevă o preocupare sporită față de schimbările climatice în China. În comparație cu anul trecut, există o creștere de 12 puncte procentuale în ceea ce privește convingerea că anul viitor vor avea loc mai multe evenimente meteorologice extreme și o creștere de 10 puncte procentuale în ceea ce privește teama de a fi lovit de un dezastru natural major. În plus, 83% dintre respondenți cred că guvernul chinez va stabili obiective mai exigente pentru a reduce mai rapid emisiile de carbon. În plus, 69% cred că vor fi introduse mai multe restricții pentru a reduce numărul de mașini pe care oamenii le conduc în China.

La o serie de indicatori diferiți, există o așteptare generalizată că ceea ce am văzut până acum este doar începutul urgenței climatice. La nivel global, 81% dintre aceștia se așteaptă ca temperaturile medii globale să crească în 2024. Acest procent a crescut cu 6 % față de 75 % în 2020, posibil din cauza efectelor unui număr crescut de incendii de vegetație și a faptului că părți mari ale globului se confruntă cu temperaturi extreme în timpul lunilor de vară. 71 % se așteaptă ca, în medie, să existe mai multe evenimente meteorologice extreme în țara lor în 2024 decât au fost în 2023. Această cifră a crescut cu 6% din 2022. Tendința de creștere reflectă, de asemenea, îngrijorarea tot mai mare a publicului cu privire la impactul schimbărilor climatice. 51% se așteaptă ca un dezastru natural să lovească un oraș important din țara lor în 2024. Această cifră a crescut cu 6% din 2022. Tendința de creștere reflectă o preocupare tot mai mare față de faptul că schimbările climatice vor aduce efecte imprevizibile și catastrofale.

Cu toate acestea, există acum o așteptare rezonabilă ca gravitatea alarmantă a urgenței climatice să provoace acțiuni. 55% se așteaptă ca guvernul lor să stabilească obiective mai exigente pentru emisiile de carbon în 2024. Cu fiecare an care trece, suntem cu un pas mai aproape de termenul limită al obiectivului Net Zero. Având în vedere fenomenele meteorologice extreme pe care publicul le-a observat în ultimii ani, există o urgență tot mai mare ca guvernul să ofere mai multe direcții privind modul de atenuare a schimbărilor climatice.

Societatea în 2024

În lumea conflictelor geopolitice în curs de desfășurare și în era post-covidă, este posibil să apară noi norme sociale.

71% se așteaptă la o creștere a imigrației. Există un consens la nivel înalt în ceea ce privește problema imigrației, poate din cauza evenimentelor geopolitice recente și a deplasărilor induse de criza climatică, pe măsură ce intrăm într-o lume mai volatilă.

59% se așteaptă ca cei care lucrează la birou să petreacă mai mult timp la birou decât acasă. Mai mult de jumătate din populație se așteaptă la o revenire la munca de birou în era post-COVID. Acest lucru sugerează că angajamentele față în față devin din ce în ce mai importante. Este acesta un început spre sfârșitul muncii hibride?

Despre studiu

Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat în 34 de țări de către Ipsos pe platforma sa online Global Advisor și, în India, pe platforma sa IndiaBus, între vineri, 20 octombrie și vineri, 3 noiembrie 2023.

Pentru acest sondaj, Ipsos a intervievat un total de 25.292 de adulți cu vârste de 18 ani și peste în India, 18-74 de ani în Canada, Malaezia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Turcia și Statele Unite, 20-74 de ani în Thailanda, 21-74 de ani în Indonezia și Singapore și 16-74 de ani în toate celelalte țări.

Buget 2024 / Sursa foto: Dreamstime.com | Heinz Teh Chee Siong 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *