Prima centrală SMR din România. Americanii de la NuScale au semnat cu compania românească de proiect contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare

NuScale SMR centrale nucleare mici Sursa foto: NuScale

Compania americană NuScale și compania românească RoPower, deținută în cote egale de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, anunță că au semnat în data de 28 decembrie 2022 contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare pentru implementarea unei centrale electrice cu reactoare modulare mici (SMR) în România.

Lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED) pe care le va demara compania NuScale vor defini caracteristicile principale și specifice de amplasament pentru o centrală NuScale VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltata pe amplasamentul centralei electrice Doicești din România. Proiectul de opt luni include emiterea de subcontracte pentru realizarea evaluării impactului asupra mediului și a investigației geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului si cerințelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale și elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.

„Începerea de către NuScale a lucrărilor de Inginerie și Proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower menține România pe drumul spre a deveni prima țară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici sigure, fiabile și fără emisii de carbon”, a declarat John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale.

„Suntem mândri să avansăm în parteneriatul nostru cu NuScale și să începem analiza aprofundată și planificarea proiectului pe amplasamentul de la Doicești. Semnarea contractului pentru lucrările FEED urmează după aproape patru ani de colaborare, cercetare și studii pentru a ne asigura că selectăm cea mai sigură și mai performantă tehnologie, precum și amplasamentul potrivit. De asemenea, demonstrează că partenerii împărtășesc aceleași valori și angajamentul de a construi un viitor mai verde și mai sustenabil pentru generațiile următoare”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica.

Începerea acestei etape 1 de lucru urmează semnării în luna iunie 2022 a unui Memorandum de Ințelegere între NuScale și Nuclearelectrica pentru a începe efectuarea de studii de inginerie, revizuiri tehnice și activități de autorizare și de obținere a licențelor pentru proiect.

Sursa foto: NuScale

Comentarii

  1. Acest tip reactor smr a fost oprit la prima implementare in SUA de agentia de resort ca au gasit greseli de proiectare exact la alimentarea /extragerea barelor de combustibil!
    Nu verifica nimeni in Romania ce semneaza orbeste si incompetent Nuclearelectrica?

  2. Banii nu au miros pentru SUA mai ales…in caz de accident nuclear…..vorba lui Mao…apa de departe nu stinge focul …prietenia cu SUA e ca între homosexuali…..și Romania a ales sa fie iar de partea greșită a sulii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *