Prima creștere a amenzilor de circulație după 6 ani de „îngheț”: Punctul-amendă, calculat din 2024 la 5% din salariul minim brut – „Ordonanța trenuleț”

Radar IGPR Sursa Foto : Poliția Română

Amenzile de circulație vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024, potrivit „Ordonanței trenuleț”, iar punctul-amendă se va calcula la 5% din salariul minim brut pe economie, nu la 10% așa cum prevede actuala legislație. În prezent, punctul-amendă este 145 lei, plafonat prin OUG la valoarea din 2017, practic cea mai mică amendă de circulație (290 – 2 puncte amendă) este în cuantum de 145 de lei dacă se achită în 15 zile.

„Ordonanța trenuleț” sau „Ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene” preia noul mod de calcul pe care Ministerul Afacerilor Interne l-a propus încă din octombrie într-o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Rutier și despre care Economedia a scris aici.

Ce prevede Ordonanța Trenuleț pentru amenzile de anul viitor: „Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului.”

În prezent salariul minim este de 3.300 lei, deci practic amenda ar urma să crească de la 145 la 165 de lei. În urma negocierilor s-au avansat variantele (în etape) de 3.700 și 3.800 de lei, după cum Economedia a explicat aici. La o valoare a salariului minim brut de 3800 de lei, amenda minimă ar urma să ajungă la 190 de lei pentru persoane fizice. Pentru persoanele juridice sancțiunile din Codul Rutier sunt cuprinse între 21 și 100 puncte amendă.

Sursa Foto : Poliția Română

Comentarii

  1. Sunt bune pentru sutele de mii de bizoni romanesti.
    Care alearga si nu simt amenda derizorie.
    Pretul corect ar fi echivalentul in lei a 100 de €.
    In mod natural se reduc infracțiunile si incasarile la buget sunt mai mari.
    Orice bizon rade cand vede ca punctul de amenda e 165 lei!😵

  2. Nu sunt suficiente numai amenzile !
    Mai trebuie si DRUMURI si FOARTE MULTA EDUCATIE, ca sa prevenim aparitia acestor “BIZONI” cu doi neuroni in “cutiuta lor craniana”, in miscare haotica (ca daca le zic “browniana” nu or sa inteleaga ce este aceea !)
    si O POLITIE adevarata, prezenta in trafic, inscriptionata si nu cu haiduci pitulati prin tufe si in masini neinscriptionate, confiscate de ANAF, ca doar de aceea le platim Noi, contribuabilii, radare si masini performante (vezi BMW-urile proaspat achizitionate pe o multime de parale !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *