Primăria Capitalei dă undă verde pentru începerea lucrărilor la Hanul Solacolu, una dintre clădirile-simbol din patrimoniul Bucureștiului / Cum ar putea arăta clădirea, ajunsă acum într-o stare deplorabilă

Hanul Solacolu

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță că primăria dă undă verde pentru începerea lucrărilor la Hanul Solacolu, o clădire de patrimoniu de pe Calea Moșilor din București ajunsă într-o stare de degradare extremă, construită în 1859.

„Avem undă verde pentru începerea lucrărilor la Hanul Solacolu, una dintre clădirile-simbol din patrimoniul Bucureștiului, construită în 1859. Chestiunile financiare privind exproprierea au fost rezolvate, suma fiind consemnată în cont, deci Municipiul București devine proprietar, urmând să fie începute în curând lucrările de punere în siguranță a clădirii”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Acesta spune că vor accesa bani pentru restaurarea clădirii, cu scopul de a transforma Hanul Solacolu într-un spațiu cultural de ținută pentru bucureșteni. Acesta a publicat și o fotografie în care se poate vedea cum arată acum clădirea și cum dorește primăria să o renoveze.

Sursă: Facebook/Nicușor Dan

Consiliul general al Bucureștiului a votat pe 26 noiembrie o hotărâre care actualizează suma necesară exproprierii Hanului Solacolu, anunță Edmond Niculușcă, director în primărie. Suma este de 4,5 milioane de lei, scrie G4Media.

„Hanul Solacolu este salvat. Proiectul de Hotărâre a CGMB pentru actualizarea sumelor în vederea exproprierii a fost votat (54 voturi/0 voturi împotrivă). E o mare victorie pentru București și pentru salvarea patrimoniului bucureștean (…) După consemnarea în cont a justei despăgubiri în valoare de 4.550.763,12 lei (bani pe care ii avem in buget), începem punerea în siguranță în regim de urgență”, a scris atunci Edmond Niculușă pe Facebook.

Hanul Solacolu a fost construit în 1859 de frații Solacoglu, negustori de origine turcă din Bulgaria. În acest han a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în ajunul războiului ruso-româno-turc din anii 1877-1878, la care au participat și voluntari bulgari, potrivit wikipedia. Hanul a fost puternic afectat de un incendiu în al doilea război mondial, dar construcția a supraviețuit. În perioada comunistă și în cei 30 de ani după Revoluție, construcția a fost lăsată în paragină, devenind un focar de infecție.

Sursa: PMB
Sursă: PMB
Sursă: PMB

Sursă: Facebook/Nicușor Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *