Primăria Mihail Kogălniceanu, Constanța, unde se află baza aeriană NATO, vrea să asfalteze drumurile locale cu 19 milioane de lei, dar contractul depinde de primirea fondurilor

muncitor Pexels Foto: Pexels.com

Primăria localității Mihail Kogălniceanu (Constanța), unde se află baza aeriană NATO, vrea să asfalteze toate drumurile de pe teritoriul său, scoțând la licitație un contract de 19 milioane de lei. Primăria a comunicat însă oficial că atribuirea contractului este condiționată de obținerea fondurilor necesare.

În mod neuzual, în platforma de achiziții publice SICAP este publicat anunțul licitației, dar însoțit de o clauză suspensivă, care spune că firma câștigătoare a licitației va fi plătită doar dacă apare finanțarea.

“Încheierea contractului de achiziție publică este condiționată de obținerea/aprobarea finanțării lucrărilor din fonduri de la bugetul de stat și/sau fonduri europene nerambursabile, semnarea contractului fiind posibilă doar în situația în care se respectă dispozițiile referitoare la angajarea cheltuielilor din bugetele care intra sub incidenta legislației privind finanțele publice. În cazul în care, indiferent de motive, obținerea/aprobarea finanțării lucrărilor din fonduri de la bugetul de stat și/ sau fonduri europene nerambursabile nu se realizează”, se arată în anunțul oficial.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Fonduri de sute de milioane de euro sunt deja alocate pentru dezvoltarea bazei militare din localitate.

Contractul este acesta: „Asfaltare drumuri comunale in localitatea Mihail Kogalniceanu, județul Constanța” în conformitate cu cerințele din Caietul de sarcini și documentația tehnică atașată. Valoarea estimată a achiziției este de 19.610.456,04 lei fără T.V.A, defalcată astfel: • Amenajări pentru protecția mediului și aducerea terenului la starea inițiala: 21.300,00 lei fara T.V.A. • Constructii si instalatii: 19.138.771,00 lei fara T.V.A. • Organizare de santier: 450.385,04 lei fara T.V.A. Executarea lucrărilor are alocată 12 luni de zile de la data obținerii autorizației de construire și primirea ordinului de începere a lucrărilor de execuție”. Criteriile de departajare a câștigătorului licitației sunt 40% prețul ofertei și 60% timpul de execuție, cerința expresă fiind ca lucrările să fie terminate în cel mult 12 luni de la emiterea ordinului de începere. Termenul – limită de depunere a ofertelor este 9 iulie.

O bază “oraș”

În martie, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a inițiat o licitație pentru a achiziționa “Servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru realizarea infrastructurii Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu”. În 14 iunie, MApN anunța că a primit 7 oferte, asocieri din România șI firme străine, astfel: Asocierea Bog’Art – Aduro Impex – Strabag , Asocierea Astaldi – GSP Offshore, Concelex SRL, Asocierea Electrogrup – Makyol, Kolin, FCC ConstruccionAsocierea Porr Construct – Rizzani de Eccher – ICM. În prezenta, se desfășoară procedura de analiză a acestor oferte. Firmele sunt, ele însele, atent analizate.

Studiul de fezabilitate aferent investiției este de asemenea clasificat ca secret de serviciu, ca și varianta integrală a caietului de sarcini.  Ofertanții trebuie să obțină avize de securitate pentru acces la informații clasificate de la Direcția Contrainformații și Securitate Militară a MApN sau de la structuri similare din țările lor și să dețină sisteme informatice și de comunicații acreditate din perspectiva securității informațiilor clasificate, plus programe de prevenire a scurgerii de informații clasificate avizate de Serviciul Român de Informații (SRI).  Valoarea estimată a etapei 1 a proiectului era de 2,148 miliarde lei plus TVA, contractul urmând a avea o durată de aproape 4 ani. La licitație se pot înscrie doar firme din România sau din țări cu care statul român are semnate acorduri de protecție reciprocă a informațiilor clasificate.

În fundamentarea scoaterii la licitație a acestui contract, se preciza că avem nevoie de crearea unei infrastructure complexe la baza Kogălniceanu, pentru că se întrevede un nou Război Rece, dar și pentru că se mai observă o proliferare a actelor de terrorism asociate grupărilor din Orientul Mijlociu și Nordul Africii.

“În climatul geostrategic actual, în care se conturează atât reactivarea faliilor politico-economice și militare pe axa est-vest, cu revirimentul antagonismelor specifice Războiului Rece și, dincolo de acestea, prin desfășurarea unor acțiuni de aproprieri ilegitime de teritorii la est (referință la anexarea peninsulei Crimea de către Rusia de la Ucraina în 2014 – n.r.), dar și amenințări proprii confruntărilor asimetrice precum actele de terorism caracteristice spațiului Orientului Apropiat și Nord African, exportate în Europa, dezvoltarea unor capacități menite să asigure suportul logistic al intervențiilor armate, în special al celor aeriene, este vital”, se arată în documentația de atribuire.

Investiții pe două decenii

Investițiile la Kogălniceanu nu se opresc aici, se vor derula pe perioada a două decenii. Un proiect de investiții de peste 12 miliarde de lei la Baza 57 din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu a  fost aprobat în ultima ședință a guvernului Dăncilă din toamna lui 2019. Investiția presupune realizarea noii infrastructuri și a unor construcții noi (în general hangare și ateliere, clădiri administrative și clădiri cu funcțiuni complementare) – care să permită funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, pentru forțele aeriene naționale și partenerii strategici. Banii îî va plăti, în cea mai mare parte, statul român.

Proiectul, ce ar urma să se desfășoare pe o perioadă de 20 de ani, include și investiții în infrastructură, spații de cazare, dar și unități medicale și de învățământ.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: