Primele efecte ale legii controversate care subordonează CCIR toate camerele de comerț din România: Uniunea Internaţională a Camerelor de Comerţ şi Industrie mută sediul din România. „Poate afecta Parteneriatul Strategic România – SUA și acceptarea în Visa Waiver”

CCIR, camera de comert si industrie a romaniei Camera de Comerț și Industrie a României

Uniunea Internaţională a Camerelor de Comerţ şi Industrie (International Union of Bilateral Chambers of Commerce and Industry WorldwideHeadquarter) a anunțat miercuri că își relochează sediul din România și critică inițiativa legislativă care subordonează Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) toate camerele de comerț din România.

International Union of Bilateral Chambers of Commerce and Industry WorldwideHeadquarter, în semn de protest vehement împotriva Proiectului de Lege privind modificarea Legii camerelor de comerţ nr. 335/2007, adoptat de Senatul României, ca şi Cameră preliminară, anunţă oficial relocarea sediului principal reprezentativ la nivel mondial din România şi înregistrarea acestuia în Statele Unite, Washington D.C., păstrând o entitate reprezentativă doar la nivel local pentru România. IUBCCI WorldwideHeadquarter va lupta în continuare pentru restabilirea unui sistem legislativ democratic al camerelor de comerţ bilaterale din România cu toate instrumentele de care poate beneficia într-o ţară democrată şi liberă cum este SUA. Pe termen scurt, va urmări îndeaproape demersul legislativ de pe masa Comisiei juridice din cadrul Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, ca şi cameră decizională şi solicită ca votul final al deputaţilor români pentru acest proiect de lege adoptat de Senatul României, să fie unul în cunoştinţă de cauză, democratic şi care să adopte prevederi în conformitate cu Constituţia României. Numai astfel, România va arăta că este o ţară demnă de încrederea ce i s-a acordat de către structurile Euro-atlantice şi partenerii străini, la nivel global”, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii, citat de Agerpres.

În acest context, IUBCCI transmite că va aduce la cunoştinţă tuturor organelor reprezentative şi autorităţilor din SUA stadiul şi situaţia demersului legislativ din Parlamentul României, care, în viziunea reprezentanţilor organizaţiei, încalcă grav dreptul la liberă asociere de care ar trebui să se bucure mediul asociativ existent în oricare ţară democrată şi care respectă întru-totul dimensiunea statului de drept.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Sunt inadmisibile, total discreţionare şi neconstituţionale prevederile actualului Proiect de lege privitor la modificarea Legii camerelor de comerţ nr. 335/2007 în forma adoptată de Senatul României. Poziţia de supraordonare a unui ONG naţional peste întregul mediu asociativ de profil, care are ca scop promovarea şi susţinerea mediului de afaceri, la nivel bilateral, constituie un precedent periculos atât pentru relaţiile economice bilaterale, cât şi pentru predictibilitatea şi credibilitatea de care se bucură actualmente mediul de afaceri din România. Consecinţa directă a adoptării unei astfel de Legi va fi, în special,diminuarea gravă a încrederii în sistemul asociativ de profil din România şi, în general, distrugerea totală a apetitului investitorului străin pentru mediul de afaceri autohton din România”, notează sursa citată.

Totodată, Uniunea Internaţională a Camerelor de Comerţ şi Industrie consideră că, pe termen scurt, poate fi afectat, în mod direct, Parteneriatul Strategic România – SUA din perspectiva vectorului economic „şi poate împieta asupra celerităţii acceptării României în programul Visa Waiver”.

„(…) apreciem că demersul legislativ în cauză va produce efecte negative şi din punct de vedere al Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Uniunii Europene privitor la România precum şi asupra procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen. În consecinţă, IUBCCI WorldwideHeadquarter felicită inţiativa Guvernului României privind înfiinţarea Agenţiei Române pentru Investiţii Străine şi Promovarea Exporturilor sub directa coordonare a Prim-ministrului României, în contextul actual al crizei geo-strategice din regiune, şi apreciază totodată punctul de vedere negativ privitor la proiectul de lege de modificare a Legii camerelor de comerţ nr. 335/2007 în forma adoptată de Senatul României. Acest fapt încredinţează mediul autohton asociativ de profil că Guvernul României reprezintă o garanţie reală a respectării dimensiunii statului de drept din această ţară”, apreciază reprezentanţii IUBCCI.

Reamintim că încă o inițiativă controversată ce privește Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) este dezbătută în prezent în Parlament. Mai mulți parlamentari PSD, PNL și UDMR vor să schimbe legea camerelor de comerț din România și să dea mandat fără limită pentru președintele și vicepreședinții CCIR. În plus, aceștia să oblige toate camerele bilaterale de comerț din România să se subordoneze CCIR, să se înscrie într-un registru al camerelor bilaterale ținut de CCIR și să raporteze acestei instituții activitatea, altfel putând fi sancționate cu retragerea avizului și dizolvare.

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) a atras atenția că aceste prevederi reprezintă restrângeri aduse dreptului la libera asociere.

Obligativitatea camerelor de a se înregistra într-un Registru Naţional administrat de Camera Naţională însăşi, precum şi depunerea unui raport anual de activitate care să ateste îndeplinirea obiectivelor, sub sancţiunea lichidării entităţii, limitează dreptul fundamental la libertatea de asociere, susţin și reprezentanţii Camerei de Comerţ Italiană din România (CCIPR), citați de Agerpres.

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), condusă de Mihai Daraban, transmite că proiectul din Parlament privind modificarea legii camerelor de comerț din România nu vrea să subordoneze pe nimeni, ci are rol de a întări rolul instituției în efortul de relansare a diplomației economice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: