Problemele privind corupţia şi justiţia au efecte economice pentru Polonia și Ungaria: Comisia Europeană a lansat o investigație pentru a decide dacă cele două țări ar trebui să primească în continuare miliarde de euro din bugetul UE

bani, euro sursa foto: Pexels

Comisia Europeană a lansat o investigație pentru a decide dacă Polonia şi Ungaria ar trebui să primească în continuare miliarde de euro din bugetul UE, în contextul problemelor privind corupţia şi justiţia, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Documente publicate sâmbătă de Comisie arară că instituţia a trimis vineri scrisori Varşoviei şi Budapestei, cerând guvernelor clarificări, în conformitate cu o lege adoptată recent care permite suspendarea fondurilor UE dacă acestea nu sunt cheltuite corect.

Legea a fost adoptată în decembrie anul trecut, dar Comisia, gardiana legilor UE, a întârziat să o aplice, în pofida presiunilor din partea Parlamentului European care chiar a dat în judecată Comisia luna trecută pentru inacţiune.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În cadrul unui proces juridic diferit, Comisia a suspendat deja miliarde de subvenţii acordate Poloniei şi Ungariei din fondul de redresare al UE, invocând aceleaşi preocupări cu privire la statul de drept şi la corupţie.

Scrisorile trimise vineri sunt doar primul pas într-un proces îndelungat, dar ar putea pune în pericol zeci de miliarde de euro în numerar din partea UE către cele două ţări, în următorii şapte ani.

Ambele ţări au două luni pentru a răspunde la scrisori.

Dacă Comisia va conchide că banii UE nu sunt în siguranţă în Polonia şi Ungaria, ar avea nevoie totuşi de o hotărâre din partea instanţei superioare a UE înainte de a putea lua măsuri.

Ambele ţări au contestat legea în martie şi, deşi la începutul lunii decembrie este aşteptată o opinie neobligatorie din partea avocatului general al curţii UE, o hotărâre completă ar putea să nu vină până în primul trimestru al anului 2022.

Polonia şi Ungaria sunt de ani de zile supuse unor investigaţii oficiale ale UE pentru subminarea independenţei instanţelor, a organizaţiilor neguvernamentale şi a presei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.