Spirits România, asociație patronală care reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România, cer adoptarea unui calendar de creștere graduală a accizei la alcool, care să înlocuiască mecanismul de actualizare cu inflația. Reacția membrilor asociației vine în contextul inițiativelor cu privire la actualizarea cu inflația a valorii accizei pentru alcoolul etilic, care ar putea crește cu peste 50% în anul 2025, dacă se vor menține prevederile actuale din Codul Fiscal.
Reprezentanții ascociației susțin că această creștere ar putea avea “consecințe catastrofale” pentru producătorii locali de băuturi spirtoase, dar și efecte sociale grave determinate de creșterea interesului pentru băuturile contrafăcute. Aceștia au adresat o scrisoare deschisă către premierul Marcel Ciolacu și către Ministrul Finanțelor.
“Industria noastră numără peste 46.000 de locuri de muncă, directe și indirecte, și contribuie anual cu o valoare adaugată de peste 850 de milioane de euro la produsul intern brut. Deși consumul a rămas constant sau a înregistrat scăderi, valoarea accizei a crescut constant și semnificativ în ultimii ani, iar mecanismul de actualizare cu inflația a rămas cu baza de calcul la nivelul anului 2014, în ciuda faptului că valoarea supusă actualizării a fost mărită de câteva ori”, transmite asociația.
Șocul unei noi majorări semnificative a accizei va avea un “impact catastrofal” asupra producătorilor locali de băuturi spirtoase și ar duce, cel mai probabil, la pierderea câtorva mii de locuri de muncă. “În plus, scumpirea băuturilor ieftine, produse într-o majoritate covârșitoare de producători români, va duce la creșterea pieței negre, nefiscalizate, cu efecte directe asupra veniturilor bugetului de stat”, transmie Spirits.
Producătorii și importatorii de băuturi spirtoase din România spun că nu cer un regim favorizant ci o abordare echitabilă. “Nu putem vorbi de predictibilitate fiscală doar pentru o parte a actorilor economici dintr-un domeniu, având în vedere contribuția economică și impactul social al industriei noastre. În consecință, vă rugăm să aveți amabilitatea de a lua în considerare adoptarea unui calendar de creștere graduală și pentru acciza la alcoolul etilic, în interesul industriei, al consumatorului si al economiei românești, în general. Credem că modificarea sistemului de actualizare a valorii accizelor pentru băuturi trebuie făcută într-un mod unitar și nu avantajând o industrie sau alta”, a transmis asociația în scrisoarea deschisă.