Producătorul Altur Slatina își întrerupe temporar activitatea, invocând comenzi anulate din cauza războiului din Ucraina. Compania suspendă și contracte de muncă

altur slatina Foto: Altursa.ro

Producătorul de piese pentru industria auto și electotehnică Altur își suspendă activitatea începând de săptămâna viitoare până în 1 mai, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade, invocând efectele războiului din Ucraina asupra comenzilor. Anunțul a fost făcut printr-o informare către acționari și investitori, la Bursa de Valori București. Compania va suspenda contractele individuale de muncă pentru o mare parte din salariați în această perioadă. Firma românească producea inclusiv pentru industria sistemelor de încălzire cu gaze naturale.

Consiliul de Administrație al ALTUR SA Slatina și-a informat vineri acționarii și investitorii cu privire la suspendarea temporară a activității societății începând cu data de 18 aprilie până la 1 mai, cu posibilitatea prelungirii perioadei de suspendare sau reluarea activității. Dacă este cazul. De asemenea, compania va suspenda contractele individuale de muncă pentru o mare parte din salariați în această perioadă.

“Măsurile sunt luate având în vedere situația generată de conflictul armat din Ucraina, care a condus la întreruperea activității economice din Ucraina, precum și la instituirea de către comunitatea internațională împotriva Federației Ruse și a Belarusului de sancțiuni
economice, de restricții financiare și de restricții privind relațiile economice”, a explicat conducerea Altur.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Pe fondul evoluției conflictului dintre Rusia și Ucraina, ALTUR SA înregistrează o scădere a volumului activității de producție din cauza lipsei comenzilor din partea clienților externi (ZF Braking Systems Poland Sp. Z o.o., ZF Automotive Czech s.r.o), care și-au redus activitatea de producție, anulând comenzile de achiziție.

Altur are ca obiect de activitate fabricarea de piese turnate din aliaje de aluminiu şi pistoane auto pentru autovehicule, tractoare, autocamioane, fabricaţia de piese turnate din aluminiu pentru industria electrotehnică. Compania este un furnizor important pentru mai multe sectoare industriale, printre care industria de autoturisme, de tractoare, de autovehicule pentru transport marfa si pasageri, industria electrotehnică și a sistemelor de încălzire cu gaze naturale.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, Altur Slatina avea în 2020 o cifră de afaceri de 75,33 milioane de lei, pierdere 16,15 milioane și 638 de salariați

Ce face guvernul?

Companiile din România au avertizat încă din martie că încep să resimtă efectele războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Industria auto a semnalat blocaje în importuri, iar reprezentanții industriei au acuzat şi blocaje de transport de marfă în portul Constanța, a anunțat ministrul Economiei, Florin Spătaru, după o întâlnire cu reprezentanți din sectoarele industriale cu aport semnificativ la PIB-ul României. Ar fi vorba despre industrii care resimt impactul conflictului militar dintre Ucraina și Federația Rusă, atât din perspectiva sancțiunilor impuse, cât și din perspectiva imposibilității asigurării fluxului de produse la trecerile de frontieră.

Guvernul a adoptat în ședința din 6 aprilie un act normativ prin care s-a stabilit acordarea unei indemnizații de 75% din salariul de bază angajaților trimiși în șomaj tehnic de către firmele afectate direct sau indirect de războiul din Ucraina.

Proiectul de ordonanță de urgență prevede stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților, în contextul actualei crize regionale.

Se confruntă cu scăderi companii care au afaceri cu parteneri regionali sau chiar direct cu firme din Ucraina și Rusia.

Relații comerciale România – Ucraina – Rusia

Relațiile economice dintre România și Ucraina au devenit din ce în ce mai strânse, în timp ce cu Rusia erau deja deteriorate deja înainte de război, potrivit unei analize realizate de KeysFin.

Rusia doar ce a intrat în top 20 investitori străini în România și a fost al 18-lea partener comercial al României în 2020. Ucraina este în creștere, pe locul 21 în topul schimburilor comerciale și în top 10 destinații pentru investițiile străine directe ale românilor.

Valoarea schimburilor comerciale (exporturi plus importuri) dintre România și Ucraina a scăzut cu 1,7% față de 2019 și a fost cu 7% sub nivelul record atins în 2011, ajungând la peste 1,5 miliarde de euro respectiv 1,1% din total în 2020, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Pe baza Catalogului Exportatorilor & Importatorilor din România realizat de Camera de Comerț și Industrie a României din 2020 și a datelor de la Ministerul Finanțelor (sunt incluse doar companiile care și-au raportat rezultatele financiare la 2020), respectiv de la Institutul Național de Statistică, analiștii KeysFin au identificat 594 de companii românești (114 mari, 215 medii, 166 mici și 99 de microîntreprinderi) ce au exportat în Ucraina în principal mașini și echipamente pentru transport (45% din total exporturi ale României în Ucraina), mărfuri clasificate în principal după materia primă (piele, cauciuc, articole din lemn, hârtie, fier sau oțel, 22% din total), și produse chimice (15% din total), iar 1347 (102 mari, 277 medii, 391 mici și 577 de microîntreprinderi) au importat din Ucraina mărfuri manufacturate clasificate în principal după materia primă (32% din total importuri din Ucraina în 2020), mașini și echipamente pentru transport (20% din total) și materiale crude, necomestibile exclusiv combustibil (17% din total importuri din Ucraina în 2020).

În raport cu Rusia,  valoarea schimburilor comerciale (exporturi plus importuri) a scăzut cu 36% față de 2019 și a fost cu 37% sub nivelul din 2011, ajungând la peste 2,6 miliarde de euro respectiv 1,8% din total în 2020, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Analiștii KeysFin avertizează că pachetul de măsuri economice al Uniunii Europene, în special excluderea din SWIFT va genera blocaje de ordin financiar pe întreg lanțul pentru companiile locale care își păstrează relațiile comerciale în Rusia. În contextul războiului dintre Rusia și Ucraina este necesar ca managerii să verifice companiile cu care colaborează, pentru a reduce riscurile comerciale, precum cel de neîncasare creanțe sau de insolvență.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: