Producătorul american de avioane Boeing a devenit cel mai mare perdant al anului 2024 în indicele Dow Jones, înregistrând o scădere de 32% a acţiunilor, în contextul unei serii de crize care au afectat compania, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În contrast, rivalul european Airbus a înregistrat o creştere de peste 11% în acelaşi an, iar indicele S&P 500 a crescut cu mai mult de 23%.

Acţiunile Boeing au început anul trecut la 257,50 dolari pe unitate, dar o explozie a unui panou de uşă fix, în timpul unui zbor al unui avion 737 MAX operat de Alaska Airlines pe 5 ianuarie, a declanşat investigaţii şi o oprire temporară la sol a acestui model popular.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Până la sfârşitul lunii, Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA (FAA) a impus o limită de producţie de 38 de avioane pe lună pentru modelul 737, invocând probleme de siguranţă şi calitate, iar preţul acţiunilor a scăzut la aproximativ 211 dolari pe unitate.

Deşi limita impusă de FAA nu a fost ridicată, Boeing a întâmpinat dificultăţi în atingerea acestei capacităţi maxime din cauza problemelor din lanţul de aprovizionare, a defectelor de calitate şi a unei greve de şapte săptămâni care a oprit temporar cea mai mare parte a producţiei de avioane comerciale, inclusiv programul 737.

Compania a continuat să înregistreze pierderi majore în sectoarele comerciale, militare şi spaţiale pe parcursul anului.

În iulie, Boeing a anunţat un acord de 4,7 miliarde de dolari pentru achiziţionarea Spirit AeroSystems, un furnizor aflat în pierderi, responsabil de producţia fuselajelor pentru modelul 737. Spirit s-a confruntat cu probleme serioase de calitate a producţiei.

În august, Kelly Ortberg, un veteran al industriei aerospaţiale, a preluat funcţia de CEO al Boeing, înlocuindu-l pe Dave Calhoun. Totuşi, luna de miere a lui Ortberg s-a încheiat rapid, în septembrie, când aproximativ 33.000 de muncitori din producţie au declanşat o grevă legată de un conflict contractual, care a durat până în noiembrie. În timpul grevei, acţiunile companiei au atins un minim de 137,07 dolari pe unitate.

Ortberg a anunţat reducerea forţei de muncă cu 10% şi a prevăzut că Boeing va continua să consume numerar în 2025. Reluarea producţiei modelului 737 la începutul lunii decembrie şi promisiunea de reducere a costurilor cu forţa de muncă au contribuit la o redresare parţială a acţiunilor Boeing, care s-au tranzacţionat marţi la aproximativ 177 de dolari pe unitate.