Producătorul de ambalaje DS Smith Packaging, prezent și pe piața din România, este preluat de compania americană International Paper / Comisia Europeană a dat undă verde tranzacției, dar cu condiții

DS Smith Ghimbav Sursa foto: DS Smith

Producătorul de ambalaje DS Smith Packaging este preluat de rivalul american mai mare International Paper, după ce Comisia Europeană a dat undă verde tranzacției, deși cu condiții. Anterior, cele două companii au convenit asupra unei tranzacții în acțiuni în valoare de 5,8 miliarde de lire sterline.

International Paper și DS Smith sunt două societăți integrate pe verticală în sectorul hârtiei și ambalajelor. Tranzacția a fost notificată Comisiei la 25 noiembrie 2024. O investigație a Comisiei Europene a arătat că tranzacția inițială ar fi redus concurența pe piețele de producție și furnizare de foi ondulate în nordul și vestul Portugaliei și de foi ondulate pentru sarcini grele în nord-estul Spaniei, dar și de cutii ondulate în nord-vestul Franței.

În special, Comisia a constatat că tranzacția ar fi condus la cote combinate ridicate, precum și la niveluri ridicate de concentrare, pe mai multe piețe locale. De asemenea, Comisia a constatat că, după concentrare, nu ar fi existat suficienți concurenți alternativi pentru a exercita o presiune concurențială suficientă asupra entității rezultate în urma concentrării. Aceasta ar fi condus la prețuri mai mari pentru consumatorii de pe piețele afectate.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Măsurile corective propuse

Pentru a răspunde preocupărilor Comisiei privind concurența, părțile s-au oferit să cedeze cinci dintre fabricile International Paper din Europa: (i) trei fabrici din Normandia, Franța (și anume, o fabrică de cutii din Saint-Amand-Villages, o fabrică de cutii din Mortagne și o fabrică de tablă din Cabourg); (ii) o fabrică de cutii din Ovar, Portugalia; și (iii) o fabrică de cutii din Bilbao, Spania.

Aceste angajamente abordează pe deplin problemele de concurență identificate de Comisie, prin eliminarea completă a suprapunerilor dintre activitățile părților pe piețele de cutii din carton ondulat din nord-vestul Franței. Angajamentele elimină, de asemenea, suprapunerile în ceea ce privește furnizarea de foi ondulate pe piețele locale problematice din Portugalia și Spania și, ca atare, orice probleme de blocare pe verticală în ceea ce privește cartoanele ondulate.

Comisia va aproba ulterior cumpărătorul sau cumpărătorii corespunzători ai activităților cesionate.

Decizia este condiționată de respectarea deplină a angajamentelor. Sub supravegherea Comisiei, un mandatar independent va monitoriza punerea în aplicare a acestora.

International Paper, cu sediul central în SUA, este un furnizor de ambalaje pe bază de fibre regenerabile și produse din celuloză, precum și un reciclator de deșeuri pe bază de fibre. Aceasta deservește clienții prin operațiuni de producție în America de Nord, America de Sud, Africa de Nord și Europa.

DS Smith, cu sediul central în Regatul Unit, este un furnizor internațional de ambalaje durabile pe bază de fibre, axat în principal pe piețele din Europa și America de Nord. De asemenea, are operațiuni de reciclare și de fabricare a hârtiei.

DS Smith Packaging este prezent și pe piața din Româniam fabrica din Zărnești fiind cea mai mare unitate de producție a hârtiei pentru ambalaje din țara noastră.

Compania britanică DS Smith a  cumpărat fabrica de la Zărnești în anul 2018, de la omul de afaceri Vladimir Cohn, printr-o tranzacție în valoare de 208 milioane de euro. Tranzacția a inclus și cumpărarea Ecopaper Zărnești și a Ecopack Ghimbav.

În România, per total, DS Smith deține un centru de coordonare a operațiunilor de reciclare în București, două depozite de reciclare în Otopeni și Cluj-Napoca, o fabrică de hârtie pentru ambalaje, la Zărnești, două fabrici de ambalaje, la Ghimbav și la Timișoara și 3 puncte de lucru, în Pitești, Timișoara și Otopeni, județul Ilfov, unde lucrează, în total 650 de angajați.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.