Producătorul de inputuri organice Norofert a raportat un profit net de 1,65 milioane lei în primul trimestru din 2023, în scădere cu 12% față de aceeași perioadă din 2022

Norofert

Producătorul de inputuri organice Norofert  a raportat un profit net de 1,65 milioane lei în primul trimestru din 2023, în scădere cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui raport publicat la Bursa de Valori București (BVB).

Compania a înregistrat în primele luni ale anului o cifră de afaceri de 13,1 milioane lei, în scădere cu 19% în comparație cu 2022. Potrivit companiei, față de anul trecut, în T1 2023 Norofert a ales să nu tranzacționeze cereale ecologice din cauza volatilității și, pe alocuri, a blocajului pieței de cereale bio. Fermierii sunt în expectativa unor prețuri mai mari după scăderile masive din ultimele luni pentru toate prețurile cerealelor, ecologice sau convenționale. 

„De asemenea, în urma contractării unui credit de 2 milioane euro, Norofert a achiziționat materie primă pentru linia de granulate și mărfuri (îngrășăminte granulate), însă livrarea acestora s-a făcut la final de aprilie 2023, așadar, T1 2023 ne găsește cu datorii pe termen lung în creștere dar nu și cu active pe măsură, întrucât marfa a ajuns cu întârziere, fiind pregătită pentru vânzare în T2 și T3 2023”, se mai arată în raportul de la BVB.

Raportul mai menționează că cheltuielile cu materialele au scăzut cu 30,94% față de aceeași perioadă a anului precedent datorită achiziționării din toamnă a majorității reperelor necesare producției. În primul trimestru din 2023 cheltuielile cu amortizări și ajustări de valoare au cunoscut o creștere puternică datorită investițiilor realizate în 2022, achiziția fermei din Zimnicea și a fabricii din Filipeștii de Pădure. 

Pentru 2023, compania spune că urmărește mai multe direcții de dezvoltare: 

  • Investiția în fabrica din Filipeștii de Pădure, unde vor fi aduse îmbunătățiri ale fluxului de producție lichide, prin automatizări suplimentare și măriri ale capacităților de producție pentru produsele speciale, pe bază de microorganisme. Finanțarea pentru aceasta investiție se va realiza din fonduri proprii. Bugetul este estimat la 150.000 euro. 
  • Finalizarea laboratorului de cercetare și multiplicare bacterii, pe o suprafață de aproximativ 400 mp, cu utilaje și instrumente de ultimă generație pentru multiplicarea comercială și cercetarea tulpinilor de bacterii în vederea dezvoltării de noi produse. Finanțarea pentru aceasta investiție se va realiza din fonduri proprii. Bugetul este estimat la 450.000 euro. 
  • Implementarea unui sistem de irigații pentru minim 150 ha, la ferma din Zimnicea. Finanțarea se va asigura din împrumut bancar și fonduri proprii, ca avans la contractul de finanțare. Bugetul este estimat la 250.000 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *