Producția de pământuri rare în afara Chinei: care sunt mizele?

Pamânturi rare, metale rare Peggy Greb, US department of agriculture – http://www.ars.usda.gov/is/graphics/photos/jun05/d115-1.htm Wikipedia

O companie minieră australiană a anunțat săptămâna trecută că a produs pentru prima dată pământuri rare grele în afara Chinei, ceea ce reprezintă un pas important către diversificarea unui lanț de aprovizionare esențial pentru numeroase sectoare ale industriei de vârf, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Anunțul făcut de Lynas Rare Earths evidențiază, de asemenea, dificultățile în găsirea de noi furnizori ai acestor materiale, care au devenit indispensabile pentru industria electronică, a energiei regenerabile și a armamentului.

Ce sunt pământurile rare?

Există 17 elemente de pământuri rare. Aceste metale sunt utilizate într-o mare varietate de produse, cum ar fi smartphone-urile, turbinele eoliene și vehiculele electrice.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Neodimul și disprosiul, printre cele mai căutate elemente, sunt folosite la fabricarea magneților puternici utilizați pentru alimentarea mașinilor electrice și a turbinelor eoliene offshore.

În ciuda denumirii lor, pământurile rare sunt de fapt relativ abundente în scoarța terestră. Ele sunt descrise ca fiind „rare” deoarece este neobișnuit să le găsești în formă pură.

Pământurile rare grele, un subset de pământuri rare cu o masă atomică mai mare, sunt în general mai puțin abundente și considerate mai valoroase.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, China domină lanțurile globale de aprovizionare cu pământuri rare, reprezentând mai mult de 60% din extracția acestora și 92% din producția de produse rafinate.

Ce a realizat Lynas?

Lynas Rare Earths a anunțat că a început să producă oxid de disprosiu în Malaezia, oferind pentru prima dată clienților interesați pământuri rare grele din alte surse decât China.

Compania intenționează să producă un alt pământ rar greu la uzină începând din iunie, terbiu: un material utilizat în magneții permanenți și în anumite becuri.

Acesta este „un pas important”, spune Neha Mukherjee, analist de mărfuri la Benchmark Mineral Intelligence.

Acest anunț vine într-un moment în care resursele de pământuri rare ale Chinei sunt în centrul războiului comercial cu Statele Unite.

Beijingul a restricționat exporturile de tungsten și șapte categorii de pământuri rare în aprilie, ca parte a răspunsului său la tarifele punitive impuse de președintele Donald Trump asupra bunurilor chinezești. Rămâne de văzut dacă armistițiul de 90 de zile privind suprataxele tarifare va afecta aceste măsuri.

„În acest context, Lynas reprezintă o schimbare reală și oportună, chiar dacă nu elimină necesitatea unor eforturi mai ample de diversificare globală”, notează Mukherjee.

Dominația Chinei

Lynas nu a spus cât disprosiu a reușit să rafineze. Jon Hykawy, un expert în pământuri rare, avertizează că societatea se va confrunta oricum cu constrângeri.

„Minereul extras de Lynas conține relativ puține pământuri rare, astfel încât tonajele produse nu pot fi foarte mari”, notează Hykawy, președinte al Stormcrow Capital.

„Chiar și cu producția Lynas, China va rămâne dominantă” în domeniul pământurilor rare, adaugă Gavin Wendt, director al MineLife.

„În orice caz, acesta este un început. Este esențial ca alte posibile proiecte din SUA, Canada, Brazilia, Europa și Asia să își dovedească fezabilitatea tehnică și să poată fi aprobate, astfel încât echilibrul ofertei să înceapă cu adevărat să se schimbe”, spune el.

Cum poate fi diversificată producția?

Dominația Chinei în acest sector este parțial rezultatul unei politici industriale pe termen lung.

Aceasta a fost posibilă datorită mineritului in situ, o tehnică de extracție ieftină, dar poluantă, care este posibilă în China, dar dificil de implementat în țările în care standardele de mediu sunt mai stricte.

Pentru aceste țări, „producția este mai costisitoare, astfel încât au nevoie ca prețurile să crească pentru a obține un profit cu adevărat valoros”, spune Hykawy.

Dar fără creșterile de prețuri din ultimele luni, „majoritatea proiectelor din afara Chinei ar avea dificultăți în a atinge pragul de rentabilitate”, notează Mukherjee.

Există, de asemenea, provocări tehnice. Prelucrarea pământurilor rare necesită tehnici foarte specializate și poate produce deșeuri care sunt dificil de tratat.

Care sunt posibilitățile pentru viitor?

Lynas intenționează să pună în funcțiune o capacitate suplimentară de prelucrare la uzina sa din Malaezia, proiectată să producă până la 1.500 de tone de pământuri rare.

Potrivit lui Neha Mukherjee, dacă proiectul s-ar concentra pe disprosiu și terbiu, ar putea reprezenta o treime din producția mondială.

Compania construiește, de asemenea, o uzină în Texas, dar creșterea costurilor a pus sub semnul întrebării proiectul, Lynas sperând că guvernul american va contribui.

Compania americană MP Materials a testat, de asemenea, separarea pământurilor rare grele și intenționează să crească producția în acest an.

Compania canadiană Aclara Resources dezvoltă o instalație de separare a pământurilor rare în SUA.

Incertitudinea privind exporturile chineze ar putea duce la creșterea prețurilor, consolidând capacitățile de expansiune ale jucătorilor mai mici.

„Anunțul Lynas arată că progresul este posibil”, spune Mukherjee. „Acesta trimite un semnal puternic: cu combinația potrivită de pregătire tehnică, cerere strategică și urgență geopolitică, se pot realiza progrese.”

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.