Producţia industrială a Germaniei a scăzut în septembrie mai mult decât se estima, sporind temerile privind evoluţia din acest an a celei mai mari economii europene, transmit Reuters şi site-ul lse.co.uk, conform Agerpres.
Conform datelor publicate marţi de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), producţia industrială a scăzut în septembrie cu 1,4% faţă de luna precedentă (când se înregistrase un recul de 0,1%), în timp ce analiştii se aşteptau la un declin de 0,1%. Este a cincea lună de scădere consecutivă a producţiei industriale şi vine pe fondul unui declin de 5% al producţiei în industria auto. De asemenea, producţia de echipamente electrice şi industria farmaceutică au avut un impact negativ, conform Destatis.
În trimestrul trei din 2023 producţia industrială a scăzut cu 2,1%, comparativ cu precedentele trei luni, a informat Destatis.
“Există câteva date care rezumă situaţia economiei germane şi a producţiei industriale. Economia este dependentă de producţie, pentru a înregistra un ritm rezonabil de creştere, dar anul acesta producţia industrială este slabă”, a apreciat Thomas Gitzel, economist şef la VP Bank.
Datele dezamăgitoare privind producţia industrială nu sugerează doar că evoluţia PIB-ului în trimestrul trei din 2023 ar putea fi revizuită în scădere, ci şi că economia va încheia probabil anul în recesiune tehnică.
“Chiar dacă nu există încă date dezamăgitoare privind trimestrul patru din 2023, evoluţiile recente sporesc riscul recesiunii”, susţine Carsten Brzeski, analist la ING.
În ritm anual, producţia industrială a Germaniei a scăzut în septembrie cu 3,7%, după un declin de 1,9% luna precedentă.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) privind sectorul serviciilor în Germania, şi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, s-a contractat în octombrie, arată datele publicate luni de S&P Global.
Economia germană, motorul economiei europene, s-a contractat uşor în trimestrul al treilea, arată datele statistice oficiale publicate luna trecută, afectată de diminuarea puterii de cumpărare şi majorarea dobânzilor.
Oficiul federal de statistică a informat că Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,1% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent. Aceasta este totuşi o performanţă mai bună decât contracţia de 0,3% prognozată de analişti. Economia germană continuă să fie afectată de preţurile mari la energie, la care se adaugă majorarea dobânzii de referinţă a Băncii Centrale Europene pentru a lupta împotriva inflaţiei şi încetinirea economiilor principalilor parteneri comerciali, cum este China.