Producţia industrială din UE a crescut ușor în ianuarie. România, printre țările care au raportat majorări

fabrica, productie Sursa foto: Pexels/ Kateryna Babaieva

Producţia industrială a scăzut cu 1,3% în zona euro şi a crescut cu 0,4% în Uniunea Europeană în ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat) și citate de Agerpres. România se află printre statele membre UE care au raportat creşteri.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri ale producţiei industriale în ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2021, au fost în Lituania (24,7%), Austria (17,3%) şi Polonia (16,6%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 20%), Portugalia (minus 4,2%) şi Malta (minus 3,8%).

România a înregistrat în ianuarie o creştere anuală de 1,5% a producţiei industriale, după un declin de 0,3% luna precedentă.

În cazul UE, producţia de bunuri de folosinţă imediată a crescut cu 7,6%, producţia de energie a urcat cu 5,2%, cea de bunuri de folosinţă îndelungată a crescut cu 2,2%, cea de bunuri intermediare cu 1,8%, în timp ce producţia de bunuri de capital a scăzut cu 7,1%.

În ianuarie, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a rămas stabilă în zona euro şi a crescut cu 0,4% în Uniunea Europeană, după ce în decembrie s-a înregistrat un avans de 1,3% în zona euro şi de 1% în Uniunea Europeană.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, au fost înregistrate în Austria (6,2%), Cehia (3,1%) şi Polonia (3%), iar cele mai semnificative scăderi în Estonia (minus 6,1%), Portugalia (minus 5%) şi Grecia (minus 4,1%).

România a înregistrat în ianuarie o creştere lunară de 2,9% a producţiei industriale, după un avans de 1,2% luna precedentă.

În cazul UE, producţia de bunuri de folosinţă imediată a urcat cu 3%, cea de bunuri intermediare a rămas stabilă, în timp ce a scăzut producţia de bunuri de folosinţă îndelungată (0,3%), de energie (0,4%) şi de bunuri de capital (1,9%).

Sursa foto: Pexels/ Kateryna Babaieva