Profit.ro: Banca Transilvania, în discuții exclusive pentru achiziția BRD Pensii

BRD Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Grupul Banca Transilvania va face cel mai probabil încă un pas spre extindere. A ajuns la faza discuțiilor „tehnice și legale” pentru achiziția BRD Pensii. Tranzacția ar urma să se încheie rapid, scrie Profit.ro. BRD Pensii, BT și Autoritatea de Supraveghere nu au comentat această informație, la solicitarea Economedia.

Interesul BT pentru tranzacție vine din faptul că este o „oportunitate bună”, atât ca tranzacție, pentru numărul de clienți ridicat care poate fi adus, cât și ca posibilitate de a intra pe Pilonul 2.

BRD Pensii este cel mai mic și mai puțin performant administrator de pe piața pensiilor private obligatorii (pilon II).

Încă din decembrie 2022, compania și-a anunțat intenția de a părăsi România, informând în acest sens inclusiv o parte a angajaților, scria atunci Economica.net, citând mai multe surse.

Anterior, un mesaj publicat pe site-ul companiei și citat de ZF.ro arăta că BRD nu va mai face Marketing pentru fondurile de pensii, începând cu data de 1 octombrie 2022.

„Începând cu data de 01.10.2022, BRD – Groupe Societe Generale va înceta activitatea de marketing a fondurilor de pensii pentru Fondul de Pensii Facultative BRD MEDIO (Pilonul 3) şi Fondul de Pensii Administrat Privat BRD (Pilonul 2), fonduri administrate de către BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA. Astfel, începând cu această dată, BRD nu le va mai prezenta clienţilor aspecte relevante ale fondurilor de pensii şi nici nu va mai încheia contracte de aderare la fondurile de pensii. Aderările încheiate până la această dată, prin intermediul BRD, nu sunt impactate, iar plăţile către fonduri de pensii setate prin mandate de direct debit acordate BRD, în calitate de prestator de servicii de plată, urmează să aibă loc că şi până acum”.

Reamintim că în luna iunie 2022 Poliția Capitalei a făcut percheziții în 12 județe și în Capitală, inclusiv la BRD Pensii, într-un dosar de delapidare în care mai mulți angajați au sustras peste 23 milioane de lei din conturile companiei pentru uz personal. În dosar era vizată și Alina Cecilia Andreescu, director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private SA, care a fost concediată încă din luna mai.

Consiliul ASF a sesizat organele competete cu privire la indiciile legate de fapte de folosire cu rea credință a activelor societății împotriva intereselor societății, a declarat atunci pentru Economedia Daniel Apostol, purtător de cuvânt al instituției. „Consiliul ASF a dat sancțiuni în linia de competență a ASF. În plus, Consiliul ASF a sesizat Parchetul și ANAF”, a declarat Apostol.

În luna mai 2022, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat sancțiuni fără precedent, printre care amenzi și retrageri de avize pentru conducerea societății BRD Pensii. ASF a descoperit atunci că directorul general înregistra în contabilitate tranzacții care nu aveau la bază documente justificative.

BRD Pensii Private este cel mai mic fond de pensii private obligatorii, după mărime, deținând o cotă de piață de numai 6,92%. Numărul de cotizanți se ridică la circa 562.000 de persoane, la finalul anului 2023.

Compania are și cea mai mică rată de rentabilitate anualizată, de numai 5,16%, în septembrie 2022, în timp ce toți ceilalți actori de pe piață au rate de rentabilitate de peste 5,5%, liderul pieței având o rată de rentabilitate de 6,31%.

Banca Transilvania nu deține în prezent un administrator de fond de pensii private obligatorii pilon II. Banca deține doar BT Pensii, companie care administrează un fond de pensii facultative pilon III.

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *