Profitul Transelectrica a crescut de peste cinci ori în primele 9 luni ale anului 2022, de la 81 milioane lei în 2021 la 418 milioane lei

transelectrica Sursa foto: Transelectrica

Compania națională de transport al energiei electrice Transelectrica a raportat un profit net de 418 milioane lei, considerabil în creștere față de aceeași perioadă din 2021 (81 milioane lei), potrivit unui raport publicat la Bursa de Valori București.

Conform documentului, veniturile totale operaționale realizate în intervalul ianuarie-septembrie 2022 au înregistrat o creștere în procent de 114% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior (4,884 milioane lei în ultimele 9 luni 2022 față de 2.282 milioane 2021), determinată în principal de veniturile din transport şi ale veniturilor din interconexiune în condițiile diminuării cantității de energie electrică livrată consumatorilor, cât și de creșterea semnificativă a veniturilor realizate pe piața de echilibrare.

Cheltuielile totale operaționale (inclusiv amortizare) au înregistrat de asemenea o creștere semnificativă comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, 4.388 mil lei în al treilea trimestru din 2022 față de 2,182 milioane lei față de aceeași perioadă din 2021, determinată în principal de creșterea prețului mediu al energiei electrice.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Pe zona principală a activităţilor de bază s-a înregistrat o creștere de 83% a veniturilor care a depăşit creşterea de 44% a cheltuielilor operaţionale (inclusiv amortizarea) determinată de creșterea venitului din tarif transport aprobat de ANRE, creșterea veniturilor din interconexiune precum și de recunoașterea veniturilor din capitalizarea consumului propriu tehnologic (CPT) conform noilor prevederi legale.

Potrivit OUG nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 27/2022 costurile suplimentare cu achiziţia de energie electrică realizate în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 august 2023, în vederea acoperirii CPT, faţă de costurile incluse în tarifele reglementate, se capitalizează, iar activele rezultate în urma capitalizării se amortizează pe o perioadă de 5 ani.

Astfel, la data de 30 septembrie 2022, compania a înregistrat venituri din capitalizarea CPT în sumă de 279 milioane lei, reprezentând CPT suplimentar calculat ca diferență dintre costul net cu achiziția CPT și costul CPT inclus în tariful de reglementare, pentru perioada 01 ianuarie – 30 septembrie 2022.

Costurile cu achiziţia energiei pentru acoperirea consumul propriu tehnologic (CPT) sunt în suma de 636 mil lei în primele 9 luni ale anului 2022, cu 354 milioane lei mai mari decât în anul precedent (+121%), depăşind semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani.

Pe zona principală a activităţilor cu profit zero, s-a înregistrat o creștere în primele 9 luni ale anului 2022 a veniturilor și a costurilor pe piața de echilibrare de peste două ori mai mare față de aceeași perioadă din 2021. Potrivit reglementărilor ANRE, soldurile lunare nenule (surplusuri de venit) rezultate din desfășurarea acestei activități vor fi compensate prin corecție tarifară ex-post (corecție negativă) aplicată de ANRE tarifului în anii următori celui în care s-au înregistrat.

În intervalul ianuarie-septembrie 2022, consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat scăderi în toate cele nouă luni calendaristice. Influență a avut pe de o parte creșterea prețurilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat în prețul final al energiei electrice, iar pe de altă parte, temperaturile medii lunare care au înregistrat sistematic anomalii pozitive, situându-se peste normele climatologice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: