Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au reuşit să înregistreze un nou an de profituri record în 2024, în condiţiile în care dobânzile, deşi mai reduse, au rămas la un nivel ridicat, iar băncile au strâns venituri consistente din afacerile care generează comisioane, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Profitul net combinat al celor mai mari 20 de bănci listate din UE a crescut anul trecut cu 7,1%, până la 110 miliarde de euro. Asta după un salt de 36% în 2023.

Chiar dacă ritmul mai mic de creştere sugerează că perioada de vârf a câştigurilor băncilor a trecut, instituţiile financiare au reuşit în mare parte să depăşească impactul imediat al reducerii dobânzilor. Mai multe bănci au investit în afaceri care aduc comisioane precum serviciile de administrare a activelor sau serviciile de advisory pentru a-şi reduce dependenţa de veniturile din activitatea de creditare.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

“Rezistenţa câştigurilor continuă, în pofida dobânzilor mai mici”, susţin analiştii de la Barclays plc într-un raport publicat luni. Aceştia se aşteaptă ca profitabilitatea sectorului bancar, măsurată în rentabilitatea fondurilor proprii, să scadă doar uşor în acest an, până la 13%, de la o medie de 14% în 2024.

Creşterea profiturilor de-a lungul ultimului an a ajutat băncile şi să majoreze recompensele acordate investitorilor. În primele două luni ale acestui an, cele 20 de mari bănci din UE au anunţat programe de răscumpărări de acţiuni în valoare de 18,4 miliarde euro, în creştere cu 29% comparativ cu aceiaşi perioadă a anului trecut.

“Mai multe bănci au anunţat dividende şi răscumpărări de acţiuni peste aşteptări”, subliniază analiştii de la Barclays. Aceştia estimează că cele 40 de bănci pe care ei le urmăresc îşi vor recompensa investitorii cu aproximativ 264 miliarde euro în următorii doi ani.

În rândul marilor bănci europene, în 2024 grupul spaniol Banco Santander SA a raportat cel mai mare profit, în termeni absoluţi, de 12,6 miliarde euro. Pe locul al doilea este grupul francez BNP Paribas SA, cu un profit de 11,7 miliarde euro.

De la un an la altul, grupul bancar francez Societe Generale SA a înregistrat cea mai mare creştere a profitului, cu un salt de 69%, după ce în 2023 a raportat unele din cele mai slabe rezultate din rândul băncilor europene. La polul opus, Deutsche Bank AG a suferit cel mai grav declin al profitului net, în condiţiile în care veniturile sale au fost afectate de costurile pentru soluţionarea disputelor juridice.