Centrul de Analize Macroeconomice și Prognoze pe Termen Scurt (CMASF), apropiat Kremlinului, a publicat o prognoză pe termen mediu pentru Rusia care indică riscurile unei recesiuni economice de trei ani, transmite ziarul Nezavisimaya Gazeta, una dintre puținele publicații ruse care mai publică articole cu tentă critică.
Prognoza CMASF arată că Rusia este într-o criză economică profundă și se va confrunta cu cel mai mare șomaj de la criza financiară globală din 2009, precum și cu o reducere a veniturilor reale ale populației.
Mai mult, premisele pentru această criză sunt nu doar sancțiunile occidentale fără precedent, ci și inaccesibilitatea la creditare.
Miercuri, la o întâlnire privind măsurile de sprijin social și economic pentru regiuni, Vladimir Putin a anunțat o majorare a tuturor plăților sociale, inclusiv a indemnizațiilor și pensiilor, în viitorul apropiat. El a promis creșterea salariului minim și a salariilor în sectorul public.
Pe acest fond, rolul decisiv pentru economia rusă nu va mai fi jucat de inflație, ci de o recesiune cu toate consecințele negative sub forma creșterii șomajului și scăderii nivelului de trai, a adăugat Centrul de Prognoză.
Și dacă la început recesiunea, potrivit experților ruși, va fi determinată de un „șoc al cererii”, ulterior scăderea economică va fi alimentată și de lipsa importurilor de componente critice pentru industrie și construcții și incapacitatea de a face față cererii în creștere.
Și cel mai important lucru, după cum scrie Nezavisimaya Gazeta: în prim-plan apare problema „noii sărăcii”. „Se pare că, în condițiile unui șoc, companiile care se confruntă cu o penurie de capital de lucru din cauza problemelor legate de disponibilitatea creditului nu vor mai putea menține regimul de supraocupare cunoscut economiei ruse”, spun economiștii. Drept urmare, în următorii trei ani, rata șomajului va fi, conform CMASF, de 7-8% din forța de muncă. Ar însemna ca Rusia să aibă cel mai puternic șomaj de la criza din 2008-2009.