Prognoza prețului petrolului pentru 2024: Ce ne așteaptă pentru țițeiul global?

pexels-pixabay-petrol sursa foto: Pixabay

Piețele globale de petrol sunt pregătite pentru câteva vânturi frontale și provocări serioase în 2024. Euronews Business a analizat perspectivele pentru cea mai importantă marfă din lume, petrolul.

O recesiune iminentă, o încetinire tot mai accentuată a principalelor economii ale lumii, o cerere de țiței mai mică decât se aștepta din partea Chinei și o producție mai mică vor fi caracteristici definitorii pentru piețele petroliere în 2024.

În primul rând, să recapitulăm performanța țițeiului în 2023.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Piețele petroliere în 2023 – o recapitulare

Piețele petroliere din 2023 pot fi definite prin anumite caracteristici. Cea mai importantă dintre toate a fost reducerea prelungită a producției de către OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi). Împreună, acestea pompează 40% din oferta globală de petrol.

În aprilie 2023, grupul a anunțat reduceri suplimentare de 1,65 milioane de barili pe zi (mbpd), pe lângă reducerile de 2 mbpd convenite anterior, începând cu octombrie 2022. Aceasta ar corespunde unor reduceri de aproximativ 3,66 mbpd, echivalentul a aproximativ 3% din cererea mondială de petrol. Piețele au reacționat pozitiv la această evoluție, iar prețurile petrolului s-au redresat.

Tendința a căpătat mai mult avânt atunci când, în iunie 2023, Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC și unul dintre primii 3 mari producători de petrol din lume, a decis să se ofere voluntar pentru reduceri suplimentare de 1 mbpd „cu scopul de a sprijini stabilitatea și echilibrul piețelor petroliere”. Prețul petrolului a atins un maxim de 97 de dolari, o creștere de 25% din iunie 2023. Recent, în noiembrie, OPEC+ a convenit, de asemenea, să prelungească reducerile până în primul trimestru din 2024.

În afară de aceasta, redresarea economică a Chinei a continuat să zădărnicească orice revenire durabilă și substanțială a prețului petrolului. Țările europene au înregistrat, de asemenea, o încetinire economică, cererea de petrol în Germania scăzând cu 90.000 de bpd în 2023, conform așteptărilor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE). În plus, activitatea manufacturieră din SUA a scăzut timp de 13 luni consecutive.

Între timp, războiul din Orientul Mijlociu a avut un efect atenuat asupra prețului petrolului.

Perspectivele prețului petrolului pentru 2024

Este de așteptat ca anul viitor să asistăm la o ofertă amplă, din cauza unei încetiniri a activității economice, combinată cu o producție în creștere din SUA – care a atins recent cel mai ridicat nivel, de 13,24 mbpd. În plus, Brazilia, Guyana, Norvegia și Canada vor menține piețele pline de suficient petrol. Acest lucru răspunde, de asemenea, la întrebarea dacă prețul petrolului va atinge 100 de dolari în 2024. Fără un punct de aprindere geopolitică, șansele ca acest lucru să se întâmple sunt aproape zero.

AIE consideră că cererea globală de petrol va crește anul viitor, după cum a subliniat în raportul său recent. Aceasta a declarat că consumul mondial de petrol va crește cu 1,1 mbpd în 2024 – și a remarcat că producția producătorilor non-OPEC va contribui, de asemenea, cu 1,2 mbpd la oferta globală. Perspectivele OPEC pentru anul 2024 sunt ușor diferite de cele ale AIE, întrucât aceasta prevede o creștere de 2,25 mbpd.

În ceea ce privește prețul, analiza tehnică arată că pare să existe un suport considerabil la 65 de dolari (pentru WTI) și la mijlocul intervalului de 60 de dolari pentru țițeiul Brent, dacă recesiunea globală va lovi. Realizând încetinirea economiei globale, Goldman Sachs și-a redus prognoza, întrucât vede Brent-ul la o medie de 80/81 de dolari. Această prognoză converge cu cea a IEA, care vede Brent-ul la 82,57 de dolari pe baril în 2024. Barclays este în continuare pe partea superioară și vede petrolul la o medie de 93 de dolari în 2024, în timp ce S&P Global consideră că 85 de dolari este mai potrivit.

Cea mai importantă tendință care trebuie urmărită pentru a înțelege mai bine perspectivele prețului petrolului pentru 2024 este starea economiei globale, deoarece cererea de petrol este sinonimă cu activitatea economică.

Atunci când OPEC+ și-a redus producția (după cum s-a menționat anterior) nu a fost pentru că exista mai mult petrol pe piețe, ci pentru că grupul a fost suficient de înțelept pentru a prevedea încetinirea iminentă a economiei globale. La începutul anului 2024, indicatorii economici globali nu par foarte puternici, iar probabilitatea unei recesiuni, în ciuda sugestiilor privind o aterizare ușoară, este încă ridicată. Prin urmare, prețurile petrolului în 2024 vor avea mai mult potențial de scădere decât de creștere.

Cum influențează prețurile petrolului pe piață consumatorii

Petrolul brut este cea mai importantă marfă din punct de vedere strategic din lume. Există peste 4000 de produse secundare ale petrolului, iar prețul acestuia are un impact asupra aproape tuturor sectoarelor economiei și asupra fiecărei sfere a vieții noastre.

Creșterea prețului petrolului contribuie la creșterea costurilor de transport, care poate duce la creșterea prețurilor bunurilor. În plus, prin creșterea prețurilor la energie în general, creșterea prețurilor la petrol contribuie la creșterea nivelului inflației care afectează puterea de cumpărare a consumatorilor.

Conform proiecțiilor experților Eurosistemului, „o creștere de 1% a prețurilor petrolului ar implica o scădere a nivelului producției potențiale din zona euro de aproximativ -0,02% pe termen mediu”.

În pofida vânturilor potrivnice din 2024, consumatorii ar putea răsufla ușurați, deoarece se așteaptă ca prețurile petrolului să rămână în limite sau să aibă o tendință de scădere față de 2023, după cum s-a menționat anterior, în condițiile în care se așteaptă ca economia mondială să rămână în continuare lentă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: