Program de 500 de milioane de euro pentru microelectronică: Guvernul a primit aproape 50 de aplicații

semiconductori placa Sursa foto: Pixabay

Aproape 50 de aplicații au fost depuse pentru accesarea celor 500 de milioane de euro puse de Guvern la dispoziție, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru investiții inovative în microelectronică, arată Ministerul Economiei.

În data de 07 februarie 2022, ora 10:00, s-a încheiat perioada de transmitere a aplicatiilor pentru procesul de preselecție a potențialilor participanți directi și indirecți la Proiectul Important de Interes Comun European în Microelectronică și Tehnologia Comunicațiilor.

La închiderea apelului, au fost înregistrate 10 aplicații pentru potențiali participanți direcți și 38 de aplicații pentru potențiali participanți indirecți.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

În urma parcurgerii etapei de verificare administrativă și a eligibilității, Ministerul Economiei a transmis solicitări de clarificare la care potențialii beneficiari trebuie să răspundă conform termenului solicitat.

„Participanții la apelul de preselecție pentru microelectronică IPCEI-MECT sunt cu un pas mai aproape de fondurile de 500 milioane de euro, pentru dezvoltarea microelectronicii în România, alocate pentru investiții prin PNRR. La finalul apelului de preslecție, avem 10 aplicații pentru potențiali participanți direcți și 38 de aplicații pentru potențiali participanți indirecți. Etapa următoare presupune verificarea acestor aplicații și transmiterea de cereri de clarificare, acolo unde este necesar. De aceea, îi rog pe toți cei înscriși să răspundă în termen”, a declarat Florin Spătaru, ministrul economiei.

Ministerul atrage atenția tuturor participanților să răspundă cu promptitudine solicitărilor, astfel încât să poată fi respectat termenul de 25 februarie 2022 pentru notificarea Comisiei Europene cu privire la potentialii participanti direcți și indirecți admiși în urma procesului de preselecție.

Totodată, ministerul amintește că decizia de a desemna participantul direct și/sau indirect are caracter provizoriu. Decizia finală îi aparține Comisiei Europene, ulterior fiind aprobată la nivel național prin Hotărâre de Guvern. Alocarea fondurilor rezervate în Planul Național de Redresare și Reziliență se va face ținând cont de mijloacele financiare disponibile, de obiectivele politicii de ajutor de stat și de reglementările în vigoare aplicabile.

Programul pentru susținerea investițiilor în microelectronică a fost anunțat încă din decembrie.

„Un prim program pe care aș vrea să vi-l prezint se referă la microelectronică. România are o tradiție în domeniul microelectonicii, dar în ultima perioadă am devenit integratori, cumpărăm produse pe care le integrăm și apoi le exportăm. Ce ne dorim printr-un astfel de proiect este să dezvoltăm un ecosistem care să includă companii mari, IMM-uri, centre de dezvoltare naționale și universități, astfel încât să putem să asigurăm produsele necesare pentru industria auto, dar și alte sectoare ale economiei”, a declarat ministrul Florin Spătaru.

El a spus că sunt vizate industria auto și agricultura, dar nu numai.

Ne uităm în special către industria auto, dar de asemenea acești producători sunt producători mari care vor să își dezvolte aceste capacități de producție și cu siguranță nu se vor opri doar la industria auto. În agricultură avem nevoie de semiconductori. Agricultura românească nu mai funcționează așa cum funcționa acum 20 de ani, are nevoie de automatizare, de produse care utilizează asttfel de materiale”, a precizat el.

Ministrul susține că programul va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și că în ianuarie deja vor exista beneficiari ai fondurilor.

„Avem în acest moment companii care doresc să dezvolte centre de producție și de inovare în România. Prin bugetul pe care l-am prevăzut în PNRR, de 500 milioane de euro, vrem să dezvoltăm trei centre de producție și de asemenea centre de dezvoltare și inovare în jurul universităților din România. […] Am făcut ceva pași importanți. Ne-am declarat disponibilitatea de a implementa un astfel de proiect și avem deja un număr de companii care își doresc să implementeze proiectul. Suntem în fază de preselecție, la sfârșitul lunii ianuarie vom avea un număr de beneficiari ai acestor fonduri”, a completat ministrul Economiei.

Proiectul se adresează atât întreprinderilor mari, IMM-urilor și întreprinderi nou-înființate, care pot fi participanți direcți /indirecți, cât și organizațiilor de cercetare (institute de cercetare, universități), care pot fi doar participanți indirecți. Toți aplicanții trebuie sa facă parte din lanțul valoric al microelectronicii, de la cercetare la materii prime, procesare, reciclare.

Proiectele care vor primi sprijin financiar trebuie să aibă o puternică componentă inovatoare, care să avanseze stadiul de dezvoltare a tehnologiei și pot include investiții necesare pentru realizarea primei aplicări industriale – first industrial deployment- care se integrează în obiectivele definite la nivel european pentru IPCEI ME/CT.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: