Programul IMM Invest a fost accesat de 50.000 de întreprinderi mici și mijlocii

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay

Programul IMM Invest a fost accesat de 50.000 de întreprinderi mici şi mijlocii, iar suma injectată în economie de cele 21 de instituţii financiar-bancare cu care Fondul Naţional de Garantare are convenţii de colaborare este de 35 de miliarde de lei, aproape 4% din produsul intern brut, a declarat Dumitru Nancu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), transmite Agerpres.

„Suma injectată în economie în 2020 şi 2021 şi în prezent de cele 21 de instituţii financiar-bancare cu care Fondul Naţional de Garantare are convenţii de colaborare este de 35 de miliarde de lei, adică aproape 4% din produsul intern brut. Sunt bani în conturile întreprinderilor mici şi mijlocii în aceşti doi ani şi jumătate, iar Fondul Naţional de Garantare în aceşti doi ani şi jumătate a garantat cu 30 de miliarde de lei. Sunt nişte sume care arată impactul multiplicator al garanţiei în nume şi cont stat”, a menţionat Dumitru Nancu, la cea de-a X-a ediţie a conferinţei „Antreprenoriat fără gen”, organizată de grupul de presă Bursa.

El a subliniat că în anul 2021 au fost sprijinite 20.000 de IMM-uri, dar sumele au fost mai mari faţă de anul 2020. Potrivit acestuia, impactul fiscal la 2020 arată că a existat un număr record de finanţări, având în vedere că 25.586 de IMM-uri au primit finanţare prin IMM Invest.

„Valoarea creditelor acordate de cele 21 de instituţii financiar-bancare – 15 miliarde lei, 10% din mediul de afaceri activ a participat la acest program, un lucru unic. Au fost păstrate 443.097 de locuri de muncă. Statul român, prin Fondul Naţional de Garantare, a sprijinit prin garanţii în nume şi cont stat în valoare de 12,9 miliarde lei, iar alocaţia financiară nerambursabilă, subvenţia de la bugetul de stat a fost de 400 de milioane lei”, a subliniat Dumitru Nancu.

Totodată, cele 26.000 de IMM-uri au întors către bugetul de stat, în anul 2021, 13,9 miliarde lei din contribuţii.

„În acest moment, 5.000 de IMM-uri beneficiază de cele două programe. Este vorba de Programul IMM Invest, unde avem deja 4.000 de IMM-uri a căror valoare de finanţare este 2,5 miliarde lei, iar garanţia Fondului este de 2,1 miliarde lei. Deja ne apropiem către 50% din bugetul programului IMM Invest. În ceea ce priveşte Agro Invest, în acest moment sunt 1.000 de garanţii acordate în valoare de 700 de milioane lei finanţări, iar Garanţia Fondului Naţional de Garantare este de 500 de milioane de lei”, a mai spus director general al FNGCIMM.

El a precizat că urmează alte instrumente financiare care vin în sprijinul IMM-urilor.

„Consider IMM Prod, după IMM Invest, al doilea instrument financiar pentru reindustrializarea României. Aici Fondul Naţional de Garantare are alocat un buget de 1,5 miliarde lei”, a mai spus Dumitru Nancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *