Programul „Start-Up Nation 2025” are 20 de mii de locuri pentru tinerii care vor să își lanseze un start-up

Startup, Colegi, Echipă, Antreprenori Sursa: Pixabay

Circa 20 de mii de locuri sunt disponibile în cadrul ediţiei 2025 a programului „Start-Up Nation” pentru tinerii români cu vârsta de până în 30 de ani, care doresc să-şi transforme ideile în afaceri sustenabile, a anunţat Bogdan Ivan, Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului (MEDAT), transmite Agerpres.

„Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat au început marţi, 15 aprilie 2025, la ora 10:00. Aceste cursuri sunt esenţiale pentru pregătirea viitorilor antreprenori, oferindu-le cunoştinţele necesare pentru a naviga în lumea afacerilor (…) În acest moment, mai sunt 20.083 de locuri disponibile, pentru categoria până în 30 de ani. Programul vizează stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, contribuind la crearea de locuri de muncă şi la creşterea competitivităţii economice a României. Domeniile eligibile sunt numeroase, de la producţie, industrii creative şi servicii inovatoare, până la IT&C şi comerţ. Întreprinderile trebuie să activeze pe coduri CAEN eligibile, specificate în Ghidul Solicitantului”, a subliniat Ivan, într-o postare publicată pe pagina personală de Facebook.  

Prin Start-Up Nation 2025 se pot finanţa cheltuieli pentru achiziţia de echipamente tehnologice (utilaje, instalaţii, echipamente informatice); achiziţia de active necorporale (brevete, licenţe, mărci comerciale); achiziţia de mobilier şi echipamente IT; costuri de promovare şi publicitate; cursuri de formare profesională pentru antreprenori şi angajaţi, potrivit ministrului de resort.

Înscrierea în program se realizează prin platforma electronică MINIMIS, iar Ghidul de utilizare a aplicaţiei se regăsește pe pagina oficială a Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Viitorii antreprenori pot selecta furnizorul de formare profesională şi aleg formatul de desfăşurare a cursurilor: fie în sistem online, fie în format fizic, în una dintre locaţiile puse la dispoziţie de organizatori.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Lista completă a furnizorilor contractaţi de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, alături de detalii despre locaţiile şi modalităţile de desfăşurare a cursurilor, este disponibilă în aplicaţia informatică.

Platforma electronică va rămâne activă până la ocuparea integrală a locurilor disponibile pentru cursuri, fiind prevăzută şi o listă de rezervă. Cursurile se vor desfăşura pe durata a patru luni calendaristice, iar la finalizarea acestora participanţii vor primi o adeverinţă/certificat de absolvire. În urma obţinerii acestui document, absolvenţii care intenţionează să aplice pentru finanţare prin programul Start-Up Nation vor avea obligaţia de a înfiinţa şi înregistra la ONRC o societate.

Programul Start-Up Nation, ajuns la a patra ediţie, este structurat pe doi piloni principali:

  • Pilonul I – Activarea potenţialului antreprenorial al tinerilor, cu un buget de 295,750 milioane de euro, echivalent în lei – destinat tinerilor sub 30 de ani, atât în regiunile mai puţin dezvoltate, cât şi în Bucureşti-Ilfov;
  • Pilonul II – Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului, cu un buget de peste 150 de milioane de euro, echivalent în lei, având ca grup ţintă persoanele din regiunile mai puţin dezvoltate. 

Grupul ţintă din Pilonul II se va încadra în una dintre următoarele categorii eligibile: tineri cu vârsta de între 30 ani şi până în 35 de ani neîmpliniţi; persoane în căutarea unui loc de muncă; şomeri; şomeri de lungă durată; persoane inactive şi persoane din grupurile dezavantajate pe piaţa muncii.

Bugetul total al celei de-a patra ediţii Start-Up Nation este de 446,18 milioane de euro, din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027. De asemenea, prin intermediul programului Start-Up Nation 2024-2025, MEDAT pune la dispoziție 250.000 de lei nerambursabili pentru cel puţin 7.500 de beneficiari, cu obiectivul de a genera un minimum de 15.000 de noi locuri de muncă, spun reprezentanții MEDAT, conform Agerpres. 

Comentarii

  1. Iar cei care au implinit 30 de ani intre timp nu mai au nici o sansa, datorita incompetentei si lenei celor care au implementat proiectul si l-au intarziat cu mult peste termenul initial. Asa e in Romania, avem de suferit datorita lenei statului, ei intarzie si noi platim…
    Daca tot au frecat menta pana acum, trebuiau macar sa se considere cei cu 30 de ani impliniti pana in momentul cand au facut public ghidul… daca intarzie, e treaba lor, nu e vina noastra… asa ar fi fost intr-o tara normala. Dar de 5 ani de cand astept sa se lumineze si sa puna niste conditii cat de cat decente sa ma incadrez, am ramas doar cu o firma creata acum 4 ani in speranta ca voi putea accesa fondurile. Dar in final am ramas cu 3 ani de costuri, taxe, contabilitate si mult stres in van. Niste nulitati incompetente cei care “gandesc acest program”. Au primit feedback peste feedback, numai daca ascultau la ce spune comunitatea ar fi avut cel mai tare program. Dar ei prefera sa se incapataneze, sa zica ca stiu ei mai bine si sa faca programe de tot …. an dupa an, din rau in mai rau.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.