Proiect de ordonanță: Salariile angajaților ISCIR cresc cu 50%. Acum, salariul de bază este între 2.700 și 10.800 lei

bani, lei, finante, bancnote, bani numarati Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Personalul din cadrul Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat vor beneficia, începând cu data de 1 martie 2023, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022 majorate cu 50%, se arată în textul unui proiect de ordonanță de urgență având ca inițiator Ministerul Economiei. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat.

Aici, puteți vedea care sunt salariile la ISCIR acum, potrivit ultimei raportări, din martie 2022. Se observă salarii de bază începând de la 2.700 lei, pentru un referent, până la 10.800 lei, la un inspector șef. În general însă, salariul de bază oscilează între 3.500 și 4.500 lei.

ISCIR este autofinanțabilă și își obține veniturile din perceperea de tarife specifice, taxe, organizarea de cursuri de profil și altele.

Creșterea cu 50% a salariului pentru salariații ISCIR, la care pot adăuga, în noile condițiile ale OUG, sporurile aferente, se datorează, potrivit Economiei, faptului că instituția aproape că nu mai are personal de lucru, iar cel rămas este îmbătrânit, în pragul pensionării. Astfel, se precizează, la fundamentarea OUG, că nivelul de salarizare neatractiv conduce la neocuparea posturilor indispensabile îndeplinirii atribuțiilor stabilite prin lege în sarcina instituției.

„Luând în considerare faptul că salariații ISCIR nu beneficiază de niciun spor salarial, cu toate că aceștia își desfășoară activitatea în medii pentru care sunt îndeplinite condițiile privind acordarea acestora.

Constatând că în cadrul ISCIR au fost organizate începând cu anul 2020, în 13 etape, concursuri pentru ocuparea posturilor vacante, fiind scoase la concurs un număr de 288 posturi, ocupându-se un număr de 109 posturi, iar din cauza nivelului foarte scăzut al salarizării în perioada 2020-prezent un număr de 52 angajați și-au încetat raporturile de muncă”, se fundamntează decizia de creștere prin OUG a salariilor personalului ISCIR.

În continuare. Economia arată și de ce este important ISCIR și, implicit, creșterea salariilor la ISCIR.

Astfel, autoritatea s-ar confrunta cu un blocaj iminent în desfășurarea activității, în anumite structuri de specialitate necesarul de personal fiind acoperit într-o măsură minimală și cu eforturi suplimentare, iar în alte structuri situația fiind la limita asigurării desfășurării activității.

Cea mai proastă situația ar fi la structura specializată în domeniul nuclear, unde este mult de lucru și acum și, în perspectiva proiectelor uriașe ce vor fi implementate în România, în următorii ani, va fi de lucru și mai mult. „Ținând cont de faptul că structura specializată în domeniul nuclear se află într-o situație critică, fiind compusă din 2 inspectori de specialitate pensionari, rămași în activitate (inclusiv șeful structurii) astfel încât nu pot fi efectuate în mod operativ activitățile din domeniul nuclear privind: verificările tehnice la echipamentele aflate în funcțiune în Unitățile 1 și 2 ale Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă, retehnologizarea Unității 1 la 30 de ani de la punerea în funcțiune a acesteia, proiectul Guvernului României privind demararea lucrărilor de construcţie a Unităţilor 3 şi 4, conform Acordului de sprijin privind proiectul acestor două Unități, construirea unei instalații de eliminare a tritiului (CTRF) la CNE Cernavodă,  extinderea capacității depozitului intermediar de combustibil ars (DICA) de pe amplasamentul CNE Cernavodă și proiectul Guvernului României de achiziție, montare și utilizare a reactoarelor mici de tip modular SMR (Small Modular Reactors)”, este situația observată la ISCIR.

Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat – ISCIR, a fost înființată ca o organizație tehnică de stat, prin Legea nr. 491/12.02.1910 și Legea nr. 1050/04.04.1928.

În prezent ISCIR este organul de specialitate al administrației centrale, responsabil în numele statului pentru asigurarea măsurilor de funcționare în condiții de siguranță a instalațiilor și echipamentelor, stabilit prin Legea nr. 64/2008 privind funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune, instalațiilor de ridicat și a aparatelor consumatoare de combustibil, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *