Proiect USR: Contribuabilii care nu depun declarațiile fiscale la termen din cauza problemelor tehnice sau de altă natură să nu fie sancționați, dacă depun totuși actele în 30 de zile de la termen

interviu, job, contracte Sursa foto: Pexels

Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă prin care propun să nu fie sancționați contribuabilii care nu depun declarațiile fiscale la termen din cauza problemelor tehnice sau de altă natură, dacă ei depun totuși actele în 30 de zile de la termen.

Parlamentarii susțin că, în ultima perioadă, din cauza modificărilor de natură recentă, dar şi a capacităţii reduse a Ministerului de Finanţe şi a structurilor sale subordonate, am asistat la situaţia în care actualizările programului de asistenţă pus la dispoziţie de ANAF erau făcute foarte aproape de termenele limită de depunere a declaraţiilor fiscale.

„Prin urmare dezvoltatorii de programe informatice utilizate în activitatea de evidenţă contabilă depun eforturi uriaşe (financiare şi de altă natură) să îşi actualizeze propriile aplicaţii, iar persoanele desemnate de contribuabili să transmită declaraţiile ajung în situaţia de a se încadra la limită în termene. Eforturile făcute de contribuabili pentru a completa numeroase variante de declaraţii fiscale care dau erori se traduc în costuri şi consum de timp importante”, afirmă parlamentarii.

În plus, spun ei, în ultima perioadă, serverele ANAF, pe care trebuie depuse declaraţiile electronice, au avut timpi lungi de nefuncţionare sau funcţionare deficitară, în special în perioadele de dinaintea termenelor de depunere. Amenzile contravenţionale aplicate pentru neîndeplinire la termen a obligaţiilor declarative variază între 1.000 de lei şi zeci de mii.

Iar în prezent, contribuabilii care nu depun la timp declaraţiile fiscale sunt sancţionaţi, chiar în situaţia în care această întârziere a fost cauzată de structurile Ministerului de Finanţe.

Mai mult, printr-o modificare recentă adusă Codului de procedură fiscală, dreptul organelor fiscale de a sancţiona contravenţional contribuabilii care nu depun declaraţiile fiscale în termenul legal a fost prelungit de la 6 luni la 5 ani de la data nedepunerii declaraţiei.

„În condiţiile în care organele fiscale ştiu de la data la care contribuabilul nu şi-a respectat obligaţia de depunere a declaraţiilor fiscale, termenul de 5 ani pentru prescriere este nejustificat de lung şi nepotrivit. Această măsură descurajează contribuabilii în ceea ce priveşte conformarea voluntară deoarece orice iniţiativă de a depune de bună voie o declaraţie fiscală în afara termenului legal va atrage posibilitatea organului fiscal de a impune o amendă contravenţională”, arată parlamentarii.

Astfel, iniţiativa legislativă a USR propune nesancţionarea contribuabililor care nu depun în termenele stabilite de legislaţia aplicabilă declaraţiile fiscale, din cauza problemelor tehnice sau de altă natură (lipsa declaraţiilor electronice puse la dispoziţie de Ministerul Finanţelor şi structurile acestuia cu minim 5 zile lucrătoare înaintea termenului de depunere), cu condiţia ca declaraţiile respective să fie depuse în termen de 30 de zile calendaristice de la termenul legal de depunere.

Suplimentar, iniţiativa legislativă abrogă prevederea potrivit căreia organele fiscale pot sancţiona contravenţional contribuabilii care nu îşi depun declaraţiile la termenele legale, prin excepţie de la regula generală impusă prin Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 5 ani de la data săvârşirii faptei.

Conform parlamentarilor, modificările propuse vor avea ca efect reducerea costurilor suportate de contribuabili (contribuabili obligaţi la transmiterea de declaraţii, persoane fizice sau juridice), dar şi de autorităţile statului (nemaiexistând presiunea de a finaliza contra-cronometru aplicaţii complexe şi reducând riscul de erori repetate, în condiţiile existenţei unui timp mai mare de testare a aplicaţiilor).

Citește aici proiectul:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *