Proiectul Dragnea – Vâlcov – Șerban Nicolae pentru repatrierea rezervei de aur a BNR a primit raport negativ în Comisia de buget și a intrat la votul decisiv în Camera Deputaților

Mugur Isarescu, BNR Sursa foto: Inquam Photos Octav Ganea

Proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae prin care BNR era obligată să își repatrieze rezerva de aur a primit marți raport negativ în Comisia de buget a Camerei Deputaților și intră pe ordinea de zi la votul decisiv din plen.

Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților a dat raport negativ pe motiv că proiectul nu este conform cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centale și al Băncii Centrale Europene, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Proiectul, care a fost susținut puternic și de Darius Vâlcov, a fost respins de BNR, care a argumentat printr-un punct de vedere asumat de Mugur Isărescu că o asemenea reglementare este contrară legislației UE.

Proiectul fusese adoptat în 2019 de Parlament, dar președintele Klaus Iohannis l-a trimis la reexaminare, după ce Curtea Constituțională hotărâse că respectă Constituția. Președintele Iohannis arăta în cererea de reexaminare că orice modificare a statutului BNR fără o consultare prealabilă a tuturor organismelor monetare europene se poate constitui într-un ”precedent periculos pentru economia României şi de natură a afecta funcționarea eficientă a Băncii Naționale într-un cadru legislativ unitar la nivel european”.

În martie 2021, și guvernul Cîțu a trimis Parlamentului un punct de vedere negativ.

Sursa foto: Inquam Photos Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *