“Prostia” reprezintă o amenințare mai mare decât inteligența artificială, afirmă directorul general al gigantului italian din domeniul apărării Leonardo

inteligenta artificiala, AI, tehnologie Photo 119260737 © Funtap P | Dreamstime.com

Directorul executiv al grupului italian de apărare Leonardo a declarat că este mai degrabă îngrijorat de “prostia” utilizatorilor de inteligență artificială decât de amenințările reprezentate de tehnologia în sine, scrie CNBC.

Comentariile sale vin pe fondul avertismentelor repetate cu privire la pericolele inteligenței artificiale, secretarul general al ONU, António Guterres, solicitând recent liderilor politici și de afaceri internaționali să acorde prioritate unei strategii globale pentru a face față acestei tehnologii.

Luând cuvântul la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, la 17 ianuarie, Guterres a declarat că dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale ar putea avea “consecințe neintenționate grave”.

“Ca să fiu sincer, ceea ce mă îngrijorează mai mult este lipsa de control din partea oamenilor, care încă mai fac războaie după 2.000 de ani”, a declarat vineri Roberto Cingolani, CEO al Leonardo, la emisiunea “Squawk Box Europe” de la CNBC.

“Având în vedere acest lucru, inteligența artificială este un instrument. Este un algoritm făcut de oameni, care este gestionat de computere făcute de oameni, care controlează mașini făcute de oameni. Sincer să fiu, sunt mai speriat, mai îngrijorat [de] prostia națională decât de inteligența artificială”, a adăugat el.

“Am o pregătire științifică, așa că în mod cert consider tehnologia ca fiind neutră. Problema este utilizatorul, nu tehnologia în sine.”

Susținătorii inteligenței artificiale spun că tehnologia poate fi exploatată în beneficiul umanității în mai multe moduri, inclusiv pentru a accelera diagnosticarea pacienților, pentru a ajuta la modelarea schimbărilor climatice și pentru a combate atacurile cibernetice.

Cu toate acestea, Fondul Monetar Internațional a afirmat într-un raport publicat la 14 ianuarie că aproape 40% din locurile de muncă din întreaga lume ar putea fi afectate de ascensiunea IA.

Instituția cu sediul la Washington, D.C., a avertizat, de asemenea, că impactul potențial al tehnologiei asupra pieței globale a forței de muncă este posibil să agraveze inegalitatea generală în majoritatea cazurilor.

Cingolani a declarat că firmele din domeniul apărării, precum Leonardo, trebuie să facă un “mare efort” pentru a introduce o “digitalizare masivă” a platformelor lor, inclusiv prin furnizarea de sisteme autonome și servicii care sunt alimentate de inteligența artificială.

“Este o schimbare completă de paradigmă. Este cu adevărat o abordare tehnologică diferită a apărării și securității. Este o mare provocare tehnologică”, a adăugat el.

Acțiunile Leonardo au crescut cu peste 4% vineri, în jurul orei 08:48, ora Londrei. Acțiunile listate la Milano au crescut cu peste 37% de la începutul anului până în prezent.

Photo 119260737 © Funtap P | Dreamstime.com

Comentarii

  1. Directorul Leonardo a orbit complet. Cancerul mafiei si coruptiei este mult mai nimicitor pentru omenire decat razboiul si toate celelalte rele la un loc. Coruptia a sters de pe harta lumii regate, imperii si state supraevoluate. Italia lui Leonardo da Vinci este o relicva in G7 ale lumii actuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *