Prosumatorii nu vor mai fi obligați să-și instaleze la locul de consum și de producere instalații de stocare. Camera Deputaților a votat, miercuri, în calitate de cameră decizională, eliminarea obligativității montării de sisteme de stocare a energiei electrice produse, atât pentru prosumatorii existenți, activi în momentul de față, cât și pentru persoanele care doresc să devină prosumatori în viitor și vor solicita avize tehnice de racordare (ATR) în acest scop.
Propunerea de eliminare a obligației a venit de la USR. Amendamentul de eliminare a obligației de a instala baterii de stocare a fost formulat de deputata USR Cristina Prună și senatorul USR Cristian Bordei în cadrul dezbaterilor din Senat și el a fost menținut de comisiile raportoare din Camera Deputaților.
Pentru ca măsura să se aplice mai este nevoie doar ca președintele să promulge legea.
„Dincolo de repararea unor termene din ordonanță, am reușit să corectăm marea nedreptate făcută prosumatorilor de energie din România, care erau obligați – retroactiv chiar – să-și instaleze baterii de stocare. Sigur, e nevoie de stocare în sistemul energetic, de aceea am depus și proiect de lege în acest sens, să fie acordate stimulente pentru dezvoltarea sistemelor de stocare. Însă, să-i obligi pe micii prosumatori, care și-au instalat panouri fotovoltaice din banii lor sau accesând programul AFM, nu trebuia să rămână în lege”, declară Cristina Prună, deputată USR și vicepreședintă a Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.
În acest an, România a ajuns la 175.663 de prosumatori. Puterea totală a panourilor solare instalate ajunge la aproape 2.141 MW.
Proiectul de lege care impunea prosumatorilor să își monteze și instalații de stocare a energiei electrice regenerabile produse fusese adoptat de Parlament, dar ulterior președintele Iohannis a retrimis legea în Parlament pentru modificare. Potrivit președintelui, prin “stabilirea unui termen obligatoriu pentru prosumatori – 31 decembrie 2027, până la care să achiziționeze instalații de stocare a energiei electrice și, în lipsa instituirii corelative a unei forme de sprijin din partea statului, se produce și o discriminare față de prosumatorii existenți”. Președintele Iohannis avertizează că “lipsa disponibilității financiare a beneficiarilor de a achiziționa suplimentar, din surse proprii, baterii pentru stocarea energiei solare induce riscul ca numeroase sisteme de panouri fotovoltaice deja instalate pe imobile să nu poată fi puse în funcțiune și racordate la rețea în mod corespunzător”.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, spunea că obligația impusă prosumatorilor existenți reprezintă o abordare abuzivă, iar decizia a fost luată pe ultima sută de metri, fără nicio dezbatere reală. „Noile obligații prevăzute de lege pentru prosumatori existenti sunt abuzive și realizate într-un mod amatoricesc, doar în scopul de a permite unor firme să și vândă produsele”, afirmă acesta.
Potrivit acestuia, există prosumatori (Centre de plasamanete, Cămine de bătrâni etc.) care au făcut eforturi enorme să și monteze astfel de echipamente, la limita subzistenței economice și acum sunt obligați să scoată din buzunar alte mii de euro prin efectul legii pentru a și schimba o parte din echipamente și a și monta baterii de stocare.
Asociația Energia Inteligentă a reclamat că măsura „bagă din nou mâna în buzunarul românului”.
Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE) afirma că modificarea a fost făcută fără dezbatere și comunicare și că legalizează două lucruri distincte:
- Descurajarea prosumatorilor din România prin obligativitatea stocării de energie.
- Aplicarea prevederilor privind stocarea și pentru prosumatorii deja aprobați, ceea ce face ca această lege să aibă un caracter retroactiv.
- Limitarea injectării în rețea a surplusului sistemelor fotovoltaice si conditionarea de stocare, care ar fi fost în sarcina operatorilor de rețea.