Mai mulţi angajaţi ai Casei Judeţene de Pensii (CJP) Harghita au participat, luni, la un protest spontan în faţa sediului instituţiei, nemulţumiţi de intenţia Guvernului de a reduce sporul pentru condiţii vătămătoare, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Salariaţii au purtat pancarte cu mesaje: “Nu salariaţii caselor de pensii destabilizează economia României” sau “Sporurile nu sunt privilegii, ci compensaţii legale pentru munca depusă”.

Reprezentantul local al Sindicatului Naţional al Salariaţilor din Casele Teritoriale de Pensii din cadrul Federaţiei Naţionale Solidaritatea Socială a Muncii, Claudiu Sere, a declarat presei că acţiunile Guvernului sunt “nocive”, iar salariaţii se simt nedreptăţiţi, întrucât sporurile nu sunt privilegii, ci consecinţa muncii bine făcute.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

“După cum se cunoaşte, toate casele de pensii din ţară au ieşit într-un protest spontan, pentru aceste acţiuni nocive, zicem noi, ale Guvernului. Nu poţi să iei barda şi să tai şi să nu pui nimic în loc. Scade puterea de cumpărare, vom trăi mai rău, muncim în condiţii vitrege. Aceste sporuri nu sunt privilegii, (…) sunt consecinţa unei munci foarte bine făcute şi în condiţii foarte grele. Deci, merităm cu prisosinţă sporurile, nu pot veni guvernanţii şi să lovească tot în noi, în oamenii care muncesc, în loc să îşi ia acasă sinecurile şi să încerce să prosperăm, nu să trăim mai prost”, a declarat Claudia Sere.

Acesta a spus că dacă măsura de reducere a sporului va intra în vigoare, un consilier superior, cu cea mai mare gradaţie, va pierde la salariu aproximativ 1000 lei net.

“Ideea este că nu ne încadrăm nici la salariul mediu pe economie, după aceste tăieri. (…) Un salariat cu cea mai înaltă gradaţie, cu cea mai înaltă funcţie, va primi mai puţin decât salariul mediu pe economie”, a precizat Sere.

Reprezentantul sindical a vorbit şi de volumul “uriaş” de lucru, în special în contextul recalculărilor de pensii şi a problemelor logistice, cauzate de nefuncţionarea softului dedicat acestei activităţi.

Totodată, Claudiu Sere s-a referit şi la condiţiile grele de lucru, punctând faptul că angajaţii lucrează cu dosare pline de praf, care le afectează sănătatea,

“De asta eu zic că sporurile pe care Casa de Pensii le are, salariaţii le au, sunt binemeritate şi nu sunt privilegii. Sunt consecinţa muncii depuse de colegi”, a conchis Claudiu Sere.