România deţine o mare cantitate de gaz metan care timp de mulţi ani nu a fost exploatată. Situaţia urmează să se schimbe, pentru ca UE să nu mai fie dependentă de Rusia, scrie publicația germană Frankfurter Rundschau, citată de Rador.
Nu doar Germania încearcă să reducă dependenţa de importul de gaz din Rusia. Alte state caută de asemenea alternative de când conflictul din Ucraina a modificat radical situaţia politică a lumii. Unele ţări ca România se pot baza pe surse proprii. Aici se conturează o schimbare, deoarece guvernul român din jurul premierului Nicolae Ciucă vrea să schimbe politica de import de până acum şi să renunţe la importarea gazului din Rusia.
Institutul Central-European (IES) apreciază că odată cu funcţionarea tuturor locaţiilor, în 2025 s-ar putea obţine aproape 20 miliarde de metri cubi de gaz.
Expertul român în probleme de energie Dumitru Chisăliţă vede doar o singură şansă teoretică pentru ca România să profite de pe urma statutului de ţară exportoare asemenea Norvegiei. Condiţia ar fi ca politicienii români să aibă o atitudine responsabilă şi profesională în această privinţă: “Adevărata diferenţă (dintre Norvegia şi România) constă în faptul că România nu îşi fundamentează dezvoltarea activităţilor sale economice pe alegerea cea mai bună. Dar nici nu dispune de mijloacele necesare pentru o asemenea acţiune de anvergură” – a afirmat Chisăliţă conform IPPEN MEDIA.(Este vorba despre una dintre reţelele online cele mai mari din Germania.)
Înainte de 1989 economia română făcea parte dintre energiile cele mai intensive din Blocul răsăritean. În afară de cărbune se foloseau şi mari cantităţi de gaz metan – în perioadele cele mai favorabile se ajungea în România chiar şi la 32 miliarde metri cubi pe an. După schimbare consumul a scăzut masiv, ajungând în ultimii ani până la 10-11 miliarde metri cubi. În 2015 România îşi putea încă acoperi necesarul din surse proprii, însă odată cu introducerea unor impozite mari producţia a scăzut puternic, ajungând în 2020 la 8,6 metri cubi.
Acum apare posibilitatea obţinerii gazului din Marea Neagră. Timp de mulţi ani zona Neptun Deep din Marea Neagră a rămas neexploatată din cauza suprareglementării. Investitorii se speriau de dificultăţile juridice şi de impozite stabilite în sectorul energetic pentru ei de guvernele române (între 15 – 50%).
Situaţia pare cu atât mai realistă cu cât Romgaz a preluat de la Exxon Mobil la începutul lunii mai jumătate din câmpul cel mai mare, Neptun Deep, cealaltă jumătate aparţinând OMV. În caz că vor demara lucrările promise, în câţiva ani România va deveni unul din exportatorii importanţi de gaz din Europa de Sud-Est.
După cum a afirmat ministrul român al energiei Virgil Popescu, după preluarea Neptun Deep “România va avea un surplus de gaz metan, producţia sa se va dubla mult faţă de necesarul intern şi va deveni un ofertant în securitatea energetică regională”.