Punct de vedere al companiei EnergoBitfață de articolul “Controverse legate de un contract major al companiei cu capital de stat Electrica”.
In ceea ce priveste primul aspect tratat in articol, respectiv faptul ca proiectul ar fi “blocat din cauza problemelor de conformitate ale contoarelor importate din China”, dorim sa aducem cateva lamuriri suplimentare.
Contractul mentionat prevede furnizarea si instalarea unui sistem de masurare inteligenta a consumului de energie electrica. Aceasta presupune livrarea a numeroase contoare electrice si a altor echipamente, precum si realizarea de servicii de montare si configurare a acestora. Cele 794 contoare trifazate in discutie reprezinta o parte nesemnificativa din valoarea proiectului.
Prin caietul de sarcini s-a solicitat ca aceste contoare sa aiba o clasa de precizie medie (clasa B), care este suficienta pentru aplicatiile la care sunt utilizate. Firma EnergoBit a oferit contoare cu o clasa de precizie superioara (clasa C), lucru care este permis de legislatia achizitiilor publice. Beneficiarul nu a contestat niciodata calitatea produselor, ci s-a adresat Biroului Roman de Metrologie Legala pentru clarificari legate de documentatia care insoteste contoarele. In concret, contoarele respective au fost testate si certificate la nivelul Uniunii Europene pentru o precizie superioara (clasa C), iar in Declaratia de conformitate este trecuta precizia medie (clasa B), cea solicitata in licitatie.
Informatiile comunicate de beneficiarul proiectului sunt corecte: “din punct de vedere tehnic, conform precizarilor furnizorului raportat la raspunsul CESI – KEMA B.V., nu există niciun risc legat de masurarea eronata a energiei electrice de catre aceste contoare, intrucat clasa de exactitate certificata de catre organismul acreditat si precizata in Certificatul de tip UE este superioara celei precizate în Declaratia de conformitate si, mai mult decat atat, a procedat la emiterea Reviziei nr.1/05.02.2021 la certificatul de tip 1187-16, unde este mentionat explicit faptul ca pentru tipul de contoare respectiv, clasa de precizie pentru energia activa este B sau C”.
Biroul Roman de Metrologie Legala sustine ca exista o discrepanta in documentele care insotesc contoarele pentru lotul care a fost fabricat inainte de data de 05.02.2021, data la care organismul de certificare KEMA B.V. a confirmat expres ceea ce pentru noi era evident, respectiv faptul ca aceste contoare, fabricate si verificate pentru o precizie de masurare superioara, pot fi folosite atat pentru aplicatii unde se solicita o precizie de masurare medie (clasa B), cat si atunci cand se solicita o precizie de masurare superioara (clasa C).
In consecinta Biroul Roman de Metrologie Legala solicita ca acele contoare care au fost fabricate inainte de 05.02.2021 sa fie retrase de pe piata, iar in ceea ce priveste contoarele fabricate dupa aceasta data (exact acelasi tip de contoare, cu aceleasi caracteristici si specificatii tehnice) ne confirma faptul ca acestea sunt conforme cu cerintele legale si pot fi puse pe piata.
Prin urmare, afirmatiile din articol: “echipamentele livrate sunt diferite de cele asumate prin participarea la licitația care cerea un anumit tip de echipamente” si “E vorba despre posibila distorsionare a licitației în sine: dacă și ceilalți participanți la procedură ar fi putut livra echipamente diferite decât cele cerute în caietul de sarcini, atunci rezultatul licitației putea fi diferit.” sunt eronate!
Deoarece nici producatorul si nici firma noastra nu dorim sa prelungim aceasta dezbatere, vom respecta decizia finala a Biroului Roman de Metrologie Legala si vom inlocui contoarele fabricate inainte de 05.02.2021 cu unele identice, dar fabricate dupa aceasta data. Impactul financiar in volumul intregului contract este unul minor si va fi suportat in totalitate de producator, deoarece responsabilitatea intocmirii documentelor justificative ii apartine.
Firma EnergoBit impreuna cu producatorul contoarelor sustinem in continuare ca am respectat toate prevederile legale privind punerea pe piata a acestor contoare in Romania si in Uniunea Europeana si ca vom continua sa furnizam produse de o calitate superioara si solutii tehnice moderne, care sa incorporeze progresul tehnologic.
In ceea ce priveste cel de-al doilea aspect abordat, referitor la respectarea regulilor de integritate, dorim sa facem cateva precizari pentru clarificarea situatiei.
Domnul Popescu este un specialist tehnic in domeniul energetic si este angajat al unei sucursale a firmei EnergoBit de 15 de ani. El nu a fost niciodata reprezentant legal al firmei si nu a fost implicat in contracte cu autoritati publice. Domnul Popescu coordoneaza contracte de mentenanta a instalatiilor electrice la clienti industriali (privati) din zona sucursalei Bucuresti si face acest lucru cu profesionalism.
In momentul desfasurarii licitatiei in discutie, doamna Corina Popescu nu era mentionata pe lista persoanelor implicate in procedura de atribuire, astfel incat nu s-a pus niciodata problema incalcarii unor reguli de integritate prin atribuirea contractului catre firma noastra.
In final dorim sa mentionam faptul ca grupul EnergoBit are in prezent circa 700 angajati si este un actor important pe piata din Romania in domeniul productiei de echipamente electrice, furnizarea de solutii de inginerie electrica, antreprenor general pentru instalatii electrice si mentenanta acestor instalatii. In peste 30 de ani de activitate grupul EnergoBit a promovat pe piata locala cele mai noi solutii din domeniul energetic la nivel mondial si a fost implicat in realizarea a numeroase investitii de linii si statii electrice.